Harc a koszmó ellen

A koszmó ugyan nem fáj, és nem viszket, de jelenléte elég zavaró lehet, és előfordulhat, hogy más későbbi probléma kialakulását jelzi.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. szeptember 04. Csontos Dóra

A koszmó ugyan nem fáj, és nem viszket, de jelenléte elég zavaró lehet, és előfordulhat, hogy más későbbi probléma kialakulását jelzi.


A koszmóval kevés kivétellel majdnem minden anyuka találkozik. A kisbabák fején három hónapos kortól jelenhet meg, de gyakorta előfordulhat még óvodáskorú gyerekeknél is. Ne ijedjünk meg tőle, körültekintő gondozással előbb-utóbb megszabadulhatunk tőle.

Nem kosz, csak koszmó!

Sajnos a fej felületén megjelenő elváltozás elnevezése nem éppen a legszerencsésebb. Sokan a koszmó szóról leginkább a koszra, erről pedig a gondozatlanságra asszociálnak. Pedig a koszmónak valójában semmi köze nincs a higiéniához. A koszmó tulajdonképpen nem más, mint egy zsíros, sárgás-barnás felrakódás a hajas fejbőrön. Elhalt hámsejtekből és a bőrmirigyek faggyújából áll. Leginkább a fejtetőn, a kutacs környékén jelentkezik.

A koszmó megjelenhet külön kis “szigetekként” elszórva a fejbőrön, de jelentkezhet egyszerre nagy területen, egybefüggő szakaszon is. Ha vastag a felrakodás, sokszor rossz szaggal is párosul. Szerencsére alapvetően ártalmatlan jelenségről van szó, amitől kellő körültekintéssel megszabadulhatunk.

Olajjal a tiszta a fejbőrért

A koszmó megjelenésének oka a faggyúmirigyek túlműködése. Okozhatja vitaminhiány, nem megfelelő táplálkozás, de egyszerűen hajlam is. Ha szerencsénk van, és kisbabánkon még nem jelentkezett, akkor kialakulását megelőzhetjük úgy, hogy puha baba hajkefe helyett erősebb sörtéjű kefét (például egy külön erre a célra fenntartott fogkefét) használunk a baba hajára. A finom dörzsölgetéssel enyhe vérbőséget okozunk a hajas fejbőrön, így kisebb lesz a koszmó kialakulásának az esélye is.

Ha viszont már megjelent, és időben elkezdjük az ápolását, akkor jó esélyünk van a koszmó elleni harcban. Ilyenkor viszonylag gyorsan, néhány hét alatt elmulaszthatjuk a problémát. Próbáljuk ki az olajjal való dörzsölgetést. Használhatunk olíva olajat, jojoba olajat, vagy körömvirág olajat is. Az olajozás fellazítja a kemény, letapadt pörköket.

Hagyjuk az olajos pakolást egy fél óráig a baba fején, majd fürdés közben a fellazult, megpuhult pikkelyeket hajkefével vagy törölközővel, gyengéden, de határozottan dörzsöljük le a baba fejéről. Fontos, hogy ezután alaposan mossuk meg a kicsi fejét távolítsuk el róla a maradványokat, és az olajat.

A sampon is segíthet

Makacsabb koszmónál segíthetnek a kifejezetten erre a célra kifejlesztett samponok is. A patikákban már jó néhány termék közül választhatunk. Ha megtehetjük, akkor a kosarunkba hipoallergén, természetes növényi alapanyagú sampon kerüljön.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!