Hasfájás kisgyermekkorban: gyümölcs is okozhatja?

A gyümölcsök fogyasztása után fellépő kellemetlen tünetek, mint a puffadás vagy hasfájás fruktóz érzékenység tünete is lehet, mely már gyermekkorban, a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. szeptember 07. Csontos Dóra

A gyümölcsök fogyasztása után fellépő kellemetlen tünetek, mint a puffadás vagy hasfájás fruktóz érzékenység tünete is lehet, mely már gyermekkorban, a hozzátáplálás időszakában is jelentkezhet.


Két betegség, hasonló tünetek

A gyümölcsök fogyasztása miatt jelentkező hasi tüneteket valójában nem allergia, hanem felszívódási zavar, vagy intolerancia okozza – magyarázza dr. Hidvégi Edit gyermek gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa. Két különböző problémáról van szó, melyek közül mindkettő megjelenhet már gyermekkorban, de a fruktóz felszívódási zavar jóval gyakrabban fordul elő, mint a fruktóz intolerancia. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak, hasfájás, hasmenés, görcsök, fokozott bélmozgás, puffadás miatt fordulnak orvoshoz az érintettek, a vizsgálatok során és az egyéb tünetek alapján lehet meghatározni, hogy esetükben pontosan melyik eltérés áll fenn.

Fruktóz problémák gyermekeknél

Mindkét betegség tünetei általában fél éves kor körül, a hozzátáplálás megkezdésével észlelhetők először. A fruktóz intolerancia egy örökletes betegség, esetében a májban lévő egyik enzim, afruktóz-1-foszfát-aldoláz enzim nem termelődik. Fruktóz felszívódási zavar esetén pedig a panaszok öröklött szacharáz zavar, vagy a bélnyálkahártya komplex károsodása miatt jöhet létre, emiatt a beteg szervezete nem tudja lebontani a fruktózt, ez okozza a tünetek megjelenését.

Súlyos szövődmények

Ha a gyermek visszatérő hasfájásra panaszkodik, gyakori hasmenés jelentkezik nála, érdemes megfigyelni, hogy a tünetek összefüggnek-e a gyümölcsök, gyümölcslevek fogyasztásával. Ha felmerül a gyanú, hogy a panaszokat a fruktóz okozza, fontos, hogy ezeket mellőzzük az étrendből, mivel a súlyos hasmenés akár kiszáradáshoz is vezethet.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!