Hasmenés, hasfájás a terhesség alatt

Hasmenés, puffadás, különféle megmagyarázhatatlan hasi fájdalmak. Mit lehet tenni? Mikor kell orvoshoz fordulni? Vegyük sorra legfontosabbakat!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. április 21. Csontos Dóra

Hasmenés, puffadás, különféle megmagyarázhatatlan hasi fájdalmak. Mit lehet tenni? Mikor kell orvoshoz fordulni? Vegyük sorra legfontosabbakat!


Hasmenés, hasfájás terhesség alatt

Első terhességem idején nagyon stresszes munkakörben dolgoztam, amit csak tetézett az ekkor kialakult cukorbetegségem, ami miatt rendszeresen kellett diabetológiára járnom. Akkori főnökömnek nem igazán tetszett a dolog, és egyre nehezebben tudtam megoldani, hogy a vidéki munka mellett mindig eljussak a vizsgálatokra.

Ez az állandósult feszültség okozta az egyre gyakoribb haskeményedéseket, ami nagyon rémisztő volt, és ami miatt végül szigorú pihenésre, és gyógyszeres kezelésre is szorultam. Szerencsére, nem lett következménye a fájdalmaknak, de fontos volt az orvosi beavatkozás.

De mi a helyzet veled?

Hasmenés

A terhesség alatti hasmenésről viszonylag ritkábban hallhatunk, hiszen többségünk – valljuk be – elsősorban inkább székrekedéssel küzd ilyenkor, és erre próbál valamilyen megoldást találni. Egy-egy rövidebb ideig tartó, átmeneti hasmenés nem jelent problémát, hiszen van, akinél a terhesség kezdetén jelentkeznek ezek a tünetek, de a szülés közeledtét is jelezhetik az utolsó hetekben fellépő hasmenéses tünetek.

Hasmenés esetén elsőként utána kell járni, mi lehet a kiváltó ok. Tej, tejtermék, zsíros, fűszeres ételek, túl sok gyümölcs fogyasztása is állhat a háttérben, de előfordulhat, hogy valamilyen étrend-kiegészítő, terhesvitamin vagy antibiotikum a ludas. Ha időről-időre megjelennek ezek a problémák, célszerű tudatosabban figyelni az étkezésed, és naplót vezetni, hogy lásd, mi okozhatja a gondot! Terhességi cukorbetegség esetén szintén felléphetnek hasmenéses tünetek, melyek azonban megszűnnek a diétát követően.

Terhesen még óvatosabban

Sajnos bármennyire körültekintőek is vagyunk, a terhesség idején is előfordulhat, hogy valamilyen higiéniai probléma, nem megfelelő alapanyag gondot okoz. Ezért különösen fontos, hogy friss, megbízható alapanyagokkal dolgozz ilyenkor is! A hűtőpultos termékek hazaszállításakor is figyelj, hogy ne melegedjenek fel az autóban, illetve a hazafelé vezető úton. Mi erre már rendszeresítettünk egy kisebb hűtőtáskát, a csomagtartónkban.

A konyhában tiszta kézzel, tiszta eszközökkel dolgozz! A zöldségek, gyümölcsök megtisztítására különösen ügyelj! Két dologra hívnám még fel a figyelmed, mert ezek sajnos komoly galibákat okozhatnak. A hús előkészítésére használt vágódeszkát, eszközöket ne használd másra, és alaposan mosd el valamennyit közvetlenül a munka után. Szintén fontos, hogy friss, megbízható tojásokat használj sütéskor, főzéskor, melyeket moss meg alaposan a felhasználás előtt.

Folyadék, folyadék, folyadék

Hasmenés esetén a legfontosabb a folyadékpótlás. A folyadékháztartás felborulása -márpedig a hasmenés víztartalma szervezeted folyadékraktárából vonja ki a vizet -, kiszáradáshoz és koraszüléshez is vezethet! Szénsavmentes vizet, teát, gyenge gyümölcslevet fogyassz kis adagokban! Ilyenkor is kerüld a túlcukrozott és szénsavas italokat!

Ha hasmenésed van, jobb, ha egyáltalán nem iszol kávét, hiszen az szintén folyadékot von el a szervezetedből! A folyadékpótlás mellett gyomorkímélő diétát kell tartani, és könnyen emészthető (tejmentes, zsírmentes) ételeket érdemes fogyasztani. Ha a hasmenés hátterében valamilyen ételféleség áll, ezeket értelemszerűen ki kell hagyni az étrendből!

Ha vírusos hasmenésed van, amely erős hasi görcsökkel jár, és nem bírod pótolni a folyadékot, lázad illetve hányás is társul a tünetekhez, ne késlekedj! Azonnal orvoshoz kell fordulnod! Ha a hasmenés 2-3 nap múlva is megmarad, szintén érdemes orvoshoz fordulnod, hogy célirányos kezelést kaphass!

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!