Higgyen nekünk: hideg teával könnyebb a kánikula

Az elmúlt tíz évben az ice tea, vagyis jeges tea, mint üdítőtípus elképesztő népszerűségre tett szert, a szénsavmentes termékek között talán a legkedveltebb, pedig az ezen a néven eladott italoknak rendkívül kevés köze van a teához, többségük szimplán visszataszító cukor és aroma. Pedig a hideg tea csodálatos dolog is lehet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 26. Csontos Dóra

Az elmúlt tíz évben az ice tea, vagyis jeges tea, mint üdítőtípus elképesztő népszerűségre tett szert, a szénsavmentes termékek között talán a legkedveltebb, pedig az ezen a néven eladott italoknak rendkívül kevés köze van a teához, többségük szimplán visszataszító cukor és aroma. Pedig a hideg tea csodálatos dolog is lehet.


Ahogy vannak sörös és boros országok, úgy a kávéhoz és a teához való viszony is egyfajta nemzeti sajátosság. Magyarország nyilvánvalóan kávés, ha nem tudnánk magunktól, alátámasztja, hogy leginkább csak emberi fogyasztásra majdnem alkalmatlan teákat vásárolunk.

A házi jegestea azonban a nemzeti teafogyasztási szokásoktól függően a több szempontból is a létfontosságú nyári folyadékpótlás egyik legfontosabb eszköze lehet. Egyéni ízléstől és igénytől függően könnyedén készíthetünk cukormentes, ízbomba vagy kifinomult változatokat és még a finnyás kiskorúakat is boldoggá tehetjük színezékek és aromák nélkül. Valamilyen ízű hideg folyadékot inni ugyanis a legtöbb ember számára élvezetesebb élmény és könnyebben képesek a forró hónapokban szükséges 2,5-3 litert elfogyasztani.

Az a bizonyos cold brew

Hideg teát kétféleképpen lehet készíteni: forró vízben áztatva, majd lehűtve, illetve eleve hideg vízzel. A hideg vizes változatot nevezik cold brew-nak angolul, ami a jegeskávé készítésnél is egyre népszerűbb. Tavaly nyáron kezdtünk el a cold brew teákkal kísérletezni és mivel nem szükséges hozzá hőfejlesztés, a kánikulában a lehető legjobb megoldásnak találtuk. A kész teára persze várni kell néhány órát, de a forrázott változat is sokára hűl ki, úgyhogy mindenképpen előre kell dolgoznunk.

Csípős-savanyú jéggel – Forrás: Origo

Hidegen készített teáknál ugyanúgy használhatunk filteres vagy szálas teákat, keverhetünk saját ízesítéseket vagy maradhatunk a gyári verzióknál. Természetesen az olcsóbb márkák termékei is használhatóak, de az a rossz hírünk van, hogy a cold brew eljárásnál is rendesen érződik a minőségi különbség. Gyerekeknek remek választás a gyümölcstea vagy a természetesen édes rooibos, teinre érzékenyeknek a gyógyteákat ajánljuk, a különlegességeket kedvelők pedig bármilyen fekete, fehér vagy zöld teában gondolkodhatnak.

Egyszerű és egyszerűbb

Tapasztalataink szerint extrém gyors esetben akár azt is megtehetjük, hogy elindulás előtt egy üres vizesüvegbe bedobunk egy filtert, ráengedünk vizet és néhány óra múlva már kész is a hideg (de legalábbis nem forró) ital. Ez persze a legprimitívebb megoldás, de teafüggőknek mégis jobb, mint a semmi.

A kicsivel több előkészületet igénylő megoldáshoz néhány jól záródó befőttesüvegre, teára, igény esetén citromra, cukorra, fűszerekre és vízre lesz szükség. Faék egyszerűségű módszerünkben beletesszük a teát és a hozzávalókat az üvegbe, vizet engedünk rá, összerázzuk és kész. Aki nagyon hidegen szereti, beteheti a hűtőbe, de szerintünk az ízek jobban kijönnek szobahőmérsékleten. Kezdjük a gyógyteákkal!

Lágyan, kedvesen

Egyik kedvenc hideg teánk kétség kívül a hársfa. Az egész nap jól fogyasztható ital meglepő módon sokkal érdekesebb ízzel rendelkezik hideg változatban, mint forrón. Annyira meglágyítja a vizet, hogy esővízre vagy egy idealizált Balaton-kortyra emlékeztet, rendkívül frissítő és az illata is sokkal jobban kijön.

Szerintünk további ízesítés nélkül is tökéletesen megállja a helyét, persze a citromtól például még nyáriasabb, de cukorral kár lenne terhelni könnyedségét. Egy literes befőttesüvegnyi vízhez egy jó evőkanálnyi teát öntöttünk. Egy csomag szálas hársfa tea még bio minőségben is csak 6-700 forint gyógynövényboltban vagy gyógyszertárban és rengeteg liter teához elegendő. Ráadásul még nyugtató és enyhe vírusölő hatású is!

Egy korty idealizált Balaton – Forrás: Origo

Egész nyáron bodza

A bodza elvirágzása után sokan sóhajtoznak, hogy miért nem készítettek szörpöt, mert milyen jó is az. Nos, ha a szárított bodzavirágból szörpöt nem is, de hideg teát pompásan lehet készíteni és nagyon jól hozzá mind az aromát, mind az illatot.

A szörpre való vágyakozás miatt nekünk a citrom nagyon kellett hozzá, de a cukrot ezúttal is kihagytuk. Az egy liternyi víz esetében a két szelet citrom már túlságosan elutalta az ízeket, nekünk egy szelettel és egy evőkanálnyi teával volt ideális. A citrom és a tea is újrahasznosítható, még egy következő kör simán benne van mindkettőben. A bodzavirág tea még olcsóbb, mint a hársfa és egy kicsit karakteresebb, érdekesebb is, nagyon ajánljuk. Jót tesz a veséknek, erősíti az immunrendszert.

A cikk még nem ért véget, Olvass tovább!