Hogyan vigasztaljuk meg a hasfájós babát?

A hasfájós babák sok fejtörést okoznak a szülőknek. Hiszen a szívünk szakad meg értük. Egy elmélet szerint a hiányzó negyedik trimeszter az oka a sok sírással járó panaszokra. Hogyan segíthetünk rajtuk?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babasírás
2015. november 20. Aipmilo
 
Még terhességem alatt olvastam az egyik kismamáknak szóló könyvben, hogy egészséges csecsemő átlagosan napi két órát sír, írja Puskás Pálma.
 
Két órát? De hát az rengeteg, annyit nem fogok kibírni!

 
Aztán megszületett az egészséges csecsemő, aki sajnos sok kortársához hasonlóan hasfájós baba volt, és nem napi két órát sírt, hanem ötöt. A pálinkás kenyér és a máktejes cumi kivételével nagyjából mindent kipróbáltunk, amit a gyerekorvos, a védőnő, a barátnőink és az internet javasolt – a leginkább használhatónak a kendős hordozást és az idő múlását találtuk, a hasfájós sírás ugyanis általában a babák három hónapos korára jelentősen lecsökken vagy elmúlik.
 
A hasfájás mibenlétével kapcsolatban erősen megoszlik szakemberek véleménye. Fáj egyáltalán ezeknek a gyerekeknek a hasa? Dr. Harvey Karp a merikai gyerekorvos szerint nem. A hasuk nem fáj, okuk azonban mégiscsak van a sírásra: tudniillik az, hogy túl hamar a világra jönnek, konkrétan hiányzik nekik még egy trimeszter. Persze, ez túl sokat nem segít rajtunk, hiszen nem tudjuk egy kis csend érdekében 12 hónapig a hasunkban tartani a gyereket, de szerencsére Dr. Karp azt is kitalálta, mit kezdjünk az anyaméh után vágyakozó (és visító) gyerekkel.
 
Mi az a hasfájás?
 
A hasfájás természetesen azt jelenti, ha valakinek fáj a hasa. A „hasfájós csecsemő” azonban nem pont ezt jelenti, ez a kifejezés egy jól körülhatárolható jelenséget takar, mégpedig azt, amikor a babák minden jól látható ok nélkül napi több órát sírnak. A hasfájós baba nem beteg, mi több, amikor épp nem visít, akkor nyugodt, egészséges, derűs csecsemő benyomását kelti, két elgyötört, szemlátomást a végét járó szülővel.
 
Tipikus esetben a hasfájós sírás a baba kéthetes korában kezdődik, a 6-8. héten éri el a maximumát és három hónapos kor körül elmúlik vagy legalábbis jelentősen megszelídül. Hivatalosan akkor nevezhetünk hasfájósnak egy babát, ha az amúgy egészséges csecsemő legalább három órát sír naponta, legalább három napon a hétből, legalább három héten keresztül. A mi gyerekünk a maga napi 5 órájával túl is teljesítette a tervet.
 
 
A felmérések szerint a babák körülbelül egynegyede hasfájós, ráadásul mindez nem függ nagyjából semmitől, azaz nem lehet igazán megjósolni, melyik szülő melyik gyereke lesz az. A baba neme, érettsége, testsúlya, a szülők életkora és a baba testvéreinek száma sem befolyásolja a kérdést – azaz akármelyik szülő akármelyik gyereke lehet hasfájós. A koraszülöttek nem hajlamosabbak a hasfájásra az időre születetteknél. Ja, és természetesen: a természeti népek többségénél a hasfájás ismeretlen. Azaz, ha valamelyik amazóniai indián törzsben élünk, akkor jó eséllyel megúsztuk, nem is kell tovább olvasni. A hasfájós csecsemő a nyugati világ vívmányai közé tartozik.
 
Most akkor fáj a hasa vagy sem?
 
Természetesen vannak babák, akiknek fáj a hasuk. Vannak, akik egyszerűen csak nagyon érzékenyek a testük változásaira, és a normál étkezés utáni haskutyorgástól is kiborulnak. Vannak, akiknek belei még nem tudják elég jól lebontani az anyatejben lévő laktózt – az ő esetükben segíthetnek egyes, laktáz enzim tartalmú cseppek vagy gyógytápszerek. Vannak, akik allergiásak valamire, amit az anya eszik és ami az anyatejjel a babába is átjut – leggyakrabban tejfehérje vagy szójafehérje a ludas.
 
Ugyanakkor a hasfájós csecsemők esetében mindez nem magyarázat: a babák reggel is esznek, büfiznek, működnek a beleik és allergiásak vagy sem, mégis nagyon jellemző, hogy a hasfájós baba a délelőtt folyamán a világ legegészségesebb, legderűsebb babája, este hattól éjfélig pedig visít.
 
A hasfájás ellen többféle cseppet szokás kipróbálni, ezek között vannak olyanok, amelyek a bélgázok ellen hatásosak, mások pedig jótékony bélbaktériumokat tartalmaznak. A kutatások szerint ezek nem igazán hatékonyabbak a placebonál, de persze, a placebohatást se becsüljük alá. Ha én nyugodtabb leszek attól, hogy beadtam a cseppet, és ezért jobban viselem az esti hasfájást, akkor már ért valamit. És lehet, hogy csepp nélkül nem öt órát sírt volna, hanem hatot.