Így szoktasd rá gyermeked a rendszeres sportolásra

Az egészséges felnőtt életmód alapjait gyermekkorban kell lefektetni. Ha fogalmad sincs, hogyan szoktasd rá csemetédet a rendszeres testmozgásra, akkor inspirálódj mostani cikkünkből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. április 25. Csontos Dóra

Az egészséges felnőtt életmód alapjait gyermekkorban kell lefektetni. Ha fogalmad sincs, hogyan szoktasd rá csemetédet a rendszeres testmozgásra, akkor inspirálódj mostani cikkünkből.


A gyerekeknek születésüktől fogva lételeme a mozgás, a bennük felgyülemlett feszültséget legkönnyebben mozgással vezetik le. A sportnak a stresszoldás mellett azonban egészségvédő szerepe is van, éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülőként tudatosan rászoktassuk gyermekünket a rendszeres testmozgásra.

Sportoljon együtt az egész család!

A gyerekek a szülői mintákat követik. Így nincs mit csodálkozni azon, hogy a lurkónak nincs kedve sportolni, ha otthon mindenki nehezen veszi rá magát a mozgásra. Viszont ha a csemete azt látja, hogy az édesapja és az édesanyja örömmel, és szívesen mozog szabadidejében, ő maga is erre fog törekedni. Ha tetszik neki, amit lát, invitáljuk, hogy vegyen részt anya vagy apa testmozgásában. Ha futni járunk, tolhatjuk őt futó-babakocsiban, ha nagyobb, akkor kísérhet biciklivel vagy rollerrel, később pedig ő maga is beszállhat egy-egy rövid kocogásba. Ha otthon tornázunk, vagy jógázunk, mutassunk neki olyan gyakorlatokat, amit maga is el tud végezni. A túrázás is remek mozgásforma, nagy előnye, hogy együtt lehet közben az egész család. Szerencsére ma már számtalan olyan jelölt túraútvonal van az országban, amit 6-8 éves gyerekek is könnyedén tudnak teljesíteni. Mindig olyan útvonalakat válasszunk, amit a gyermek is teljesíteni tud, így sikerélmény éri. A túra alatt is bátorítsuk, motiváljuk, akár közösen énekelhetünk is, így a gyerek látni fogja, hogy a mozgás öröm, és célba érni fantasztikus érzés.

Engedjünk teret az egyéniségének!

Semmiképp ne erőltessünk semmilyen sportágat sem. Ne akarjuk, hogy gyermekünk a mi meg nem valósított álmainkat és vágyainkat valósítsa meg. A gyerekek viszolyognak a kötöttségektől, pláne, ha alkatilag sem áll hozzájuk közel az adott tevékenység. Sokkal bölcsebb, ha saját régi álmaink görcsös megvalósítási kényszere helyett mutassunk neki minél több lehetőséget, és engedjük, hogy ő választhasson az ízlésének és egyéniségének megfelelő testmozgást. És ha elkötelezte magát egy sporttevékenység mellett, a lehetőségünkhöz mérten segítsük őt abban, hogy rendszeresen tudja művelni azt.

Érje sikerélmény!

A sportágválasztást legtöbb családban az határozza meg leginkább, hogy milyen sportklub-egyesület van a közelben, mit sportoltak a szülők, vagy melyek az éppen divatos sportágak. Csakhogy ezek a szempontok sok esetben nem esnek egybe azzal, hogy képességei révén milyen területen számíthat a gyerek sikerélményre. Valószínűleg nem lesz nagy sportjövője egy várhatóan alacsony növésű gyereknek, ha kapust akarunk nevelni belőle, vagy ha egy könnyű, de gyors fiút védőnek állítunk. Az elmaradt sikerek miatt pedig elképzelhető, hogy elfordul majd az edzésektől. Pedig a sportágválasztásnál nagyon sok segítséget tud nyújtani az antropometriai vizsgálat. Ez a vizsgálat segít, hogy a gyermekünk megtalálja azt a mozgásformát, amiben valószínűleg a legsikeresebb tud lenni. Az antropometriai mérés során pár perc alatt rengeteg fontos adat és információ derül ki a gyermek testéről. Például megtudhatjuk, hogy milyen a testalkata, testösszetétele, mekkora a várható felnőttkori testmagassága. A szakemberek megnézik, hogyan működik a szíve, a tüdeje, az anyagcseréje és az agya. Továbbá információkat kapunk arra vonatkozólag is, hogy milyen a keringése, és milyenek a nyugalmi értékei. Ennek alapján kaphatunk javaslatokat arra, milyen sportot érdemes űznie a gyerkőcünknek.

A sport legyen játék!

Bármilyen testmozgást is választ a gyermekünk, fontos, hogy az eleinte mindig játékos formában valósuljon meg, a gyermek ne érezze, hogy ez valamiféle kötelező dolog számára, és mi bármiféle teljesítményt várunk tőle. Nagyon fontos, hogy a gyermek az adott sportot örömmel végezze, ne próbáljunk semmit ráerőltetni, hiszen ezzel éppen az ellenkezőjét válthatjuk ki benne, és egy egész életre eltávolíthatjuk a sportoktól. Lehetnek otthoni táncestek és családi bulik is, hiszen a mozgás egyik legélvezetesebb formája a tánc. Nem kell semmi tervezett koreográfia, hangsúly legyen a játékosságon, és az önfeledt bolondozáson. A családi eseményeken és a kisebb-nagyobb ünnepekkor érdemes mini diszkót kialakítani otthon: mindenki lejátssza a kedvenc zenéit, és együtt táncol – ugrál, nevet – rá a család. Ez nem csak kitűnő lehetőség a mozgásra, de remek szórakozás is egyben, ami még jobban összehozza a családot.