Ikrek testközelben

Az ikerterhesség, majd az ikrek nevelése a megszokottnál több feladatot ró a kismamákra. De valóban „dupla teher” két gyermeket hordani a szívünk alatt? Lássuk!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 26. czefernek.lena

Az ikerterhesség, majd az ikrek nevelése a megszokottnál több feladatot ró a kismamákra. De valóban „dupla teher” két gyermeket hordani a szívünk alatt? Lássuk!


Cikkünk előző részében összeszedtük a legfontosabb általános tudnivalókat az ikerterhességről. Most azt szedtük össze, milyen „viszontagságokkal”, plusz feladatokkal kell szembenéznie annak a kismamának, aki két-vagy több gyermeket hord a szíve alatt!

1. Nem kell rögtön kukába hajítanunk várandósságról szóló könyveinket!

Ha ikreket várunk, nem kell rögtön kukába hajítanunk a terhességről szóló könyveinket, csupán arra figyeljünk, hogy ránk minden egy kicsit jobban igaz: nagyobb has, erősebb hányinger, hosszabb szülés, stb…. Létezik ugyan néhány, kizárólag ikerterhességekre vonatkozó komplikáció, de erről majd később.

2. Akkor most hány helyett is eszünk?

A közkeletű tévhittel ellentétben a terhes nőnek nem kell kettő helyett ennie, általában magzatonként napi plusz 300 kalóriára van egy anyukának szüksége – bár arról nem szól a fáma, hogy ez egy hatos ikres anyukára is igaz-e.

3. Vérszegénység

Az ikreket váró nőknél nagyobb eséllyel alakul ki vérszegénység, ezért a várandós anyukáknak fokozottabb vas- és folsavbevitelt szoktak javasolni.

4. Azonosítás

Az orvos a szülés előtt azonosítja a magzatokat, méghozzá A és B (valamint C, D, satöbbi) jelöléssel. Így aztán tud mindegyik baba állapotáról külön-külön beszélni veled és más orvosokkal. Általában a méhszájhoz közelebb eső baba kapja az A jelzést és ő is születik előbb. Ha például három baba van a hasunkban, a mellkashoz legközelebb eső kapja a C jelet.

5. Down-szűrés

Ha több kisbabát várunk, a régebben elterjedt, Down-szindróma kimutatására alkalmazott anyai vérvizsgálat pontossága csökken. A tarkóredő mérése alapján az orvos a magzatok egyedi kockázatáról is nyilatkozni tud, de a legbiztosabb a két módszer ötvözése. A felismerési ráta minden esetre így is alacsonyabb, mint egy gyermeket várók esetében.

6. Szabad-e mozognom?

Régebben az ikerterhességgel várandós nőket a 24-28. hét környékén szigorú ágynyugalomra intették az orvosok, de ez nem csökkentette számottevően sem a koraszülést, sem az alacsony súlyú babák számát. Ezért napjainkban inkább attól teszik függővé a mozgás mérséklését, voltak-e korábbi problémák a terhesség körül, illetve attól, hogyan fejlődnek a babák.

7. Genetikai szűrés

A chorionboholy-mintavétel és az aminocentézis nagyobb kihívást tartogat az orvosok számára, ha ikreket vársz. Igaz, csupán kétpetéjű ikrek esetében, ott ugyanis fontos, hogy el tudják különíteni a két magzattól vett mintákat. Bár sok kutatást nem végeztek a témában, de az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy ha a mintavételt kifejezetten ikrek vizsgálatára specializálódott szakember végzi, nem kockázatosabb egyik eljárás sem, mint az egy babákat várók esetében.

8. Terhesgondozás

Ikerterhesség esetében lényegében véve ugyanazt a protokollt fogja követni az orvos, mint az egymagzatos terhességeknél. Akadnak olyan szakemberek, akik gyakrabban szeretnének majd látni és minden vizsgálat alkalmával megbizonyosodnak róla, nem kezdett-e a méhszáj idő előtt tágulni, de ne izgulj, ez rutinvizsgálat!

9. Ultrahangvizsgálatok

Itt jön a plusz feladat! Ugyanis az ikrekkel várandós kismamákat az orvos lényegesen gyakrabban – átlagosan 4-6 hetente rendeli vissza ultrahangra, hogy ellenőrizni tudják a magzatok növekedését. Ezek a látogatások tovább sűrűsödhetnek, ha bármilyen komplikáció merülne fel. A szülészek egy része kéthetente ellenőrizheti a méhszáj állapotát – hüvelyi ultrahanggal – a második trimeszterben, mégpedig azért, hogy kivédhető legyen a koraszülés.

10. Súlygyarapodás

Ikerterhesség esetén az átlagos javasolt súlygyarapodás 15-20 kg, és az a jó, ha a mama a második illetve harmadik trimeszterben heti (szűk!) fél kilóval gyarapszik. Friss kutatások szerint az optimális mérték kiszámolásához figyelembe kell venni a várandósság előtti testtömegindexet, illetve az első két trimeszterben felszedett kilókat. Ezzel együtt hármas ikrek esetében elmehetünk a 20-23 kilóig, négy babával pedig a 23 kilót is meghaladhatjuk a 34. hétig.