Ínhüvelygyulladást okozhat az állandó billentyűhasználat

Ha túl gyakran és hosszú ideig használjuk a számítógépek billentyűzetét, olyan kellemetlen problémák alakulhatnak ki, mint például az ínhüvelygyulladás - mondta dr. Arnold Dénes. Arnoldot, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistáját arról kérdeztük hogyan lehet megszüntetni ezt az elváltozást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
billentyűhasználat
2016. június 15. Csontos Dóra

Ha túl gyakran és hosszú ideig használjuk a számítógépek billentyűzetét, olyan kellemetlen problémák alakulhatnak ki, mint például az ínhüvelygyulladás – mondta dr. Arnold Dénes. Arnoldot, a Fájdalomközpont aktív fájdalomspecialistáját arról kérdeztük hogyan lehet megszüntetni ezt az elváltozást.


Mi a szerepe az inaknak és az ínhüvelyeknek?

Az ínhüvelyek a test bizonyos részein (kézfej, csukló, lábfej, boka) található alagútra hasonlító képződmények, melyekben idegek futnak. Feladatuk, hogy a bennük lévő nyákszerű folyadék révén az inak mozgását megkönnyítsék, súrlódásmentessé tegyék. Az inak fehér, selymes fényű kötőszövetes anyagok. Ezek rögzítik az izmokat a csontokhoz, valamint a mozgatásban és az erőátvitelben van szerepük. Az ínhüvely és az ín is begyulladhat, az előbbi esetben tendovaginitis, az utóbbiban pedig tendinitis az orvosi diagnózis – mondja dr. Arnold.

Mi okozhatja a gyulladást?

A kéz és az ujjak ínhüvelyének és inainak fájdalmas elváltozásait legtöbbször a számítógép, vagy a mobiltelefon billentyűzetének rendszeres nyomkodása okozza. Ilyen tüneteket válthatnak ki az ujjakkal gyakran végzett más tevékenységek is, mint például a zongorázás, vagy a kötés, de akár a kerti munka is. A folyamatos, egyoldalú mozgások nagyon megterhelik a kezeket és az ujjakat. A túlerőltetéstől az adott területen lévő inak, ínhüvelyek begyulladnak. Az ínhüvelyben lévő kenőanyag mennyisége csökken, összetétele megváltozik. Az ín elkezd súrlódni a hüvelyében és annak falához tapadva gátolja és fájdalmassá teszi az ízület mozgását. Abban az esetben, ha ezt a problémát nem kezelik időben, krónikussá válik. Mivel a munkavégzést is befolyásolhatja, érdemes minél előbb szakorvost felkeresni.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!