Kádár Annamária: Jót tesz a gyerek önbecsülésének, ha ismeri a múltját!

Életmesékről, a családi történetek átkeretezéséről, testvérféltékenységről és a szülő elvesztéséről is szó volt azon az előadáson, amelyet dr. Kádár Annamária pszichológus tartott október elején Szigethalmon az Országos Könyvtári Napok keretein belül. A szerzőnő legújabb, az érzelmi intelligenciát fejlesztő meséket tartalmazó könyve november közepén jelenik majd meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
mese
2018. november 06. Dívány

A gyerekeknél a nagy mesekorszak 4,5-5 évesen kezdődik, kezdte az előadását Kádár Annamária. Ebben a korban már beleélik magukat a történetbe, de nem keverik össze magukat a szereplőkkel. Ez az a korszak, amikor a gyereknek varázslatra és olyan tündérmesékre van szüksége, amikben minden benne van, ami a személyiségfejlődéséhez szükséges. 8-9 éves korban aztán rendszerint ezeknek a meséknek a helyét átveszik az életszagú történetek, de az sem baj, ha a gyerek tovább benne ragad a varázsvilágban.

A gyerekkor 10-12 évesen ér véget, alatta a gyereket nem észérvekkel, hanem varázslattal kell meggyőzni. Például ha fél attól, hogy éjszaka egy krokodil jön a házba, akkor ne tartsunk neki kiselőadást arról, hogy Magyarországon nem él krokodil, inkább töltsünk meg vízzel egy spriccelős flakont, és mondjuk azt, hogy krokodilűző spray. Teljesen természetes például az is, hogy a gyerek egyszer csak elkezd félni a betörőktől, ilyenkor az a legjobb, ha őt ruházzuk fel varázserővel. Lehet, hogy a félelem reális, de a megoldás lehet irracionális, mondta Kádár Annamária. Hiszen felnőttként is sokszor ragaszkodunk a varázslathoz, gondoljuk csak a szerencsehozó tárgyakra vagy a placebóra.

Hogyan alapozzuk meg a gyerek életmeséjét?

Nagyobb az önbecsülése azoknak a gyerekeknek, akik többet tudnak a családjuk életéről, ezért fontos, hogy a múltunkról is meséljünk történeteket, hangzott el az előadáson. Nemcsak a jót, hanem a rosszat is, hiszen az is az élet része. Sok családban kikozmetikázzák a történeteket, de az igazi életmesében kudarcok is vannak. A gyerek számára felszabadító lehet, ha a szülők elmesélik neki a saját iskolai történeteiket vagy az első szerelmi csalódást.

A bejegyzés folytatásához kattints.

Fotó: Fortepan