Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Kiderült mi okozhatja az ételallergiát

Kiderült mi okozhatja az ételallergiát

Az immunsejtek hiperaktivitása a gyermek születésekor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával – derítették ki ausztrál kutatók.

Írta: Csontos Dóra,

Az immunsejtek hiperaktivitása a gyermek születésekor összefüggésben lehet a csecsemő- és gyerekkori ételallergia kialakulásának növekvő kockázatával – derítették ki ausztrál kutatók.


A Science Translational Medicine című amerikai folyóiratban közzétett tanulmány felfedezései elősegíthetik a csecsemők és a kisgyerekek kezelését a gyerekkori ételallergia megelőzésében.

A Melbourne-i Egyetem tudóscsoportja több mint ezer olyan csecsemő köldökzsinórvérében lévő immunsejteket tanulmányozott, akiknél egyéves korukban ételallergiát állapítottak meg.

Kimutatták, hogy az ételallergiában szenvedők vérében több volt a veleszületett immunsejt, az úgynevezett monocita (egymagvú fehérvérsejt), mint azokéban, akiknél nem állapítottak meg ételallergiát.

„Az allergia kockázatának kitett csecsemők esetében a monociták már a születésük előtt vagy alatt aktivizálódtak. Ezen sejtek jelei bátorították a speciális immunsejtek, a T-sejtek immunválaszának kifejlődését, amely eleve hajlamossá tesz allergikus reakciókra bizonyos ételek esetében” – magyarázta Yuxia Zhang, a Melbourne-i Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Len Harrison professzor, társszerző hangsúlyozta: a kutatócsoport következő lépése az lesz, hogy feltárják, miért válnak hiperaktívvá az immunsejtek ezen csecsemők esetében.

„Öröklődik-e ez az aktivitás a baba génjeiben vagy csupán a születéskor, esetleg a terhesség során válnak aktívvá ezek a sejtek? Ez a tanulmány is megmutatja, mennyire fontos a terhesség és a korai életkor tanulmányozása, hogy megértsük, miért alakulnak ki a krónikus immun- és gyulladásos rendellenességek, mint az allergiák a gyerekkorban vagy később” – tette hozzá.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Adele nemcsak énekelni tud, de még humora is van – itt a bizonyíték

Egyszerűen fantasztikus az a videó, melyben a világhírű énekesnő a saját dalait hallgatva énekel és táncol az anyósülésen. A legszebb...

Close