Mire jó a metafolin és a vas?

Mi köze a metafolinnak a folsavhoz? És miért jobb ez számodra? És mennyire fontos a vaspótlás a terhesség idején? Nézzünk utána!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
9 hónap
2016. május 16. Vajda Boglárka

Mi köze a metafolinnak a folsavhoz? És miért jobb ez számodra? És mennyire fontos a vaspótlás a terhesség idején? Nézzünk utána!


Miért fontos a folsav?
 
Azzal a legtöbb állapotos kismama tisztában van, hogy a folsav az egyik legfontosabb vitamin, amit csak önmagában is nevezhetünk magzatvédő vitaminnak.
 
A folsav tulajdonképpen a folátnak egy egyszerű, könnyen felszívódó, mesterségesen előállított formája. Ennek szedése már a fogantatás előtti három hónapban javasolt, hiszen számtalan súlyos fejlődési rendellenességet küszöbölhet ki, többek között a velőcsőzáródási-rendellenességeket.
 
Nagyon fontos tehát, hogy minimum a 12. hétig az édesanya folsav-ellátottsága megfelelő legyen.
De hasznosul-e ez a vitamin?
 
Előfordulhat azonban, hogy te is azok közé tartozol, akiknek a szervezete – egy enzim csökkent aktivitása miatt – nem képes lebontani a folsavat, és emiatt magzatod is kevesebb vitaminhoz jut. Megdöbbentő, de ma 10 nőből 3-5 nő nem képes maradéktalanul feldolgozni ezt az igencsak fontos vitamint.
 
Ahhoz tehát, hogy elegendő folsavhoz jussál (és ezáltal magzatod is), fontos, hogy ez olyan formában jusson be a szervezetedbe, hogy egyből hasznosulhasson.
 
Mi lesz ez a forma?
 
Ebben lesz segítségedre a metafolin, amely tulajdonképp a folát biológiailag aktív formájának kalciumvegyülete.
 
A metafolint a szervezeted közvetlenül tudja felhasználni, szemben a folsavval, ami több lépésben hasznosul, hiszen a szervezeted alakítja át biológiailag aktív formává. Emellett hatékonyabb az optimális vörösvérsejt-koncentráció elérése szempontjából is.
 
A terhesség második és harmadik trimeszterében a metafolin a vér megfelelő folát-koncentrációjának kialakításával csökkenti a korszülés kockázatát is.
 
 
Vasra is szükségem lesz?
 
Amíg nem kerülsz áldott állapotba, szervezetedben kb. 5 liternyi vér található. A terhességed idejére 30-50 százalékkal, 6-7 liternyire nő ez a mennyiség, ami azzal is jár, hogy az oxigénszállító hemoglobint tartalmazó vörösvértesteket is milliárd számra kell előállítani.
 
Mivel a hemoglobin kulcsfontosságú központi fémionja a vas, ennek megfelelő szinten tartása nagyon fontos lesz számodra.
 
A vas a hemoglobin előállításához szükséges, ami az oxigént szállítja a vérben.
 
Ne feledd! A terhességed alatt amellett, hogy ki kell építeni a pici leendő vasraktárát, számolni kell azzal, hogy a te vasigényed is növekedni fog. Mivel várandósságod idején több hemoglobint állít elő szervezeted, így több vasra is lesz szükséged. 
 
Terhesség alatt napi 30 mg vasat igényel a szervezeted.
 
(forrás: babaszoba.hu)