Mit tegyünk, ha átfagyott a gyerek?

A fagyás egy súlyos egészségügyi állapot, ezért különösen az időseknek és a gyerekeknek érdemes nemcsak a hóesés, de a túlzott hideggel szemben is felkészülniük - hívja fel a figyelmet a Fox News cikke, amelyből az is kiderül, mire figyeljen a szülő gyereke védelme érdekében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
átfagy
2014. január 27. bencze.aron

A fagyás egy súlyos egészségügyi állapot, ezért különösen az időseknek és a gyerekeknek érdemes nemcsak a hóesés, de a túlzott hideggel szemben is felkészülniük – hívja fel a figyelmet a Fox News cikke, amelyből az is kiderül, mire figyeljen a szülő gyereke védelme érdekében.


Mivel a gyerekek több hőt veszítenek bőrükből a hidegben, ezért a fagyás fokozott kockázatának vannak kitéve télen. Ennek leggyakoribb oka a fagypont alatti hőmérsékletnek és a hideg szélnek való kitettség.

Amennyiben az extrém mínusz fokokban még a szél is fúj, úgy jóval hidegebbnek érezheti a hőmérsékletet.

A hideg nagyobb mértékben van hatással a közvetlenül érintett testrészekre, mint az orr, a fül, az ujjak, a kéz és a lábujjak. A szülőknek ezért a következő tünetekre kell figyelniük: a bőrszín változása, jellemzően pirosra, fehér vagy halványszürkére, tüskés és kissé fájdalmas érzés, viaszos külsejű bőr, zsibbadás, hideg vagy égő érzés.

Ha azt gyanítja, hogy gyermeke átfagyott, vigye be a melegbe és langyos – nem forró! – vízzel mossa át az érintett testrészt. A tünetek rosszabbodása esetén azonnal forduljon orvoshoz.