Mitől félnek a várandós kismamák?

Izgalmas és váratlan helyzetekkel teli az a (többé-kevésbé) kilenc hónap, míg a kisbabád érkezésére vársz - és bizony a legtöbbünk végig is aggódja ezt időszakot. A legtöbb félelem azonban alaptan.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 28. bencze.aron

Izgalmas és váratlan helyzetekkel teli az a (többé-kevésbé) kilenc hónap, míg a kisbabád érkezésére vársz – és bizony a legtöbbünk végig is aggódja ezt időszakot. A legtöbb félelem azonban alaptan.


Mitől félsz? Rengeteget hányok, nem kap elég tápanyagot a kisbabám.

Mi a valóság? A testedben fejlődő apróság nagyon hatékony, ha arról van szó, hogy megszerezze magának azt, amire szüksége van. Abból “nyeri ki” a számára fontos tápanyagokat, amit nyújtasz neki – még akkor is, ha ennek te látod a kárát. A rendszeresen szedett magzatvédő vitaminokkal pedig biztosítod neki ezt. Akkor kell elkezdeni egy picit aggódni, ha annyira sokat hánysz, hogy kezdesz kiszáradni. Ezt azonban orvosi segítséggel könnyedén lehet kezelni. A fontos tehát a rendszeres és kiegyensúlyozott táplálkozás: ha úgy érzed, nem nagyon tudsz semmit magadban tartani, akkor egyél kisebb adagokat gyakrabban. Ha pedig csak egy-két féle ételt tudsz leerőltetni, akkor is megnyugodhatsz, a baba megkapja azt, ami kell neki.

Mitől félsz? Valami olyan dolgot teszek, amivel ártok a babának.

Mi a valóság? A túl sok és túl könnyen elérhető információ hátránya az, hogy gyakran olyan dolgoktól is félnek a kismamák, melyektől alapvetően nem kellene. Ráadásul, képtelenség minden szabályt és előírást betartani anélkül, hogy beleőrülnénk. A legtöbb dologtól általában azért tiltják a várandósokat, mert bizonytalanok a kutatási eredmények a hatásait illetően. A legegyszerűbb a terhesség elején megbeszélni az orvosunkkal a fő irányvonalakat és azokat betartani. Ha pedig nagyon vágyunk valamire, például egy bizonyos “tiltott” ételre vagy egy hajfestésre, egyszerűen keressünk alternatív lehetőségeket!

Mitől félsz? Túl korán indul meg a szülés.

Mi a valóság? Ennek a félelemnek valós alapja van, hiszen az utóbbi évtizedekben jelentősen nőtt a koraszülések száma. Ez azonban nem jelenti azt, hogy te is túl korán hozod világra a gyermeked – a “túl korán” ugyanis inkább azt jelenti, hogy a 34. és 36. hét között érkeznek a babák, és ebben az időszakban a fejlődési rendellenességek vagy komplikációk aránya igen alacson. Az egészséges életmóddal, a dohányzás és az alkoholfogyasztás kerülésével, a rendszeres orvosi ellenőrzésekkel jelentősen csökkenthető a koraszülés esélye.

Mitől félsz? Valami rettenetesen kellemetlen történik velem a szülőszobán.