Mozgás várandósan- Nem csak az alakmegőrzésért!

Nem is lehet kérdés, hogy a várandósság alatt ugyanúgy szükség van a mozgásra, mint egyébként az egészséges élethez. De mi a helyzet akkor, ha valaki előtte nem mozgott, de most a babája egészsége érdekében szeretne mindent megtenni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2017. április 17. Babafalva

Ahogyan azt már a címben is kifejtettük, a mozgás minden esetben jót tesz a szervezetnek. Ennek egyszerű az oka: a természet nem arra alkotta az embert, hogy egész nap üljön és feküdjön. Ha ezt teszi, úgy romlanak a szervek működési paraméterei, rosszabb lesz a vérellátás a végtagokban, súlyfelesleg, és azzal együtt különböző, súlyos betegségek is kialakulhatnak.

Edzés várandósan

A várandósság mindezeket a veszélyeket jelentősen felerősíti. A női szervezet számára az egyik legnagyobb kihívás egy másik élet létrehozása. Hiszen minden tápanyagot a nő biztosít a magzatnak, aminek hatására egy új, tökéletes kis embert hoz létre. Hormonális, sőt, alkati változásdokkal is számolni kell, gondoljunk csak a csípő szélesedésére. Sőt, mindez még vissza is tér az eredeti alapokhoz, miután a baba megszületett. Vagyis valóban hatalmas a kihívás, amit a kismamának érdemes minden módon támogatnia.

Kismama és a sport

A lehetőségek között az egyik fontos a mozgás, amit természetesen akkor is el lehet kezdeni, ha a várandósság előtt egyáltalán nem mozogtunk. Ebben az esetben azonban nagy körültekintéssel kell eljárni. Mindenképpen kerülni kell a nagy megerőltetéseket, és az olyan gyakorlatokat és sportokat, amelyek a hasat, lágyékot terhelik. Ha semmilyen mozgást nem végzett a kismama, akkor könnyedebb dolgokkal érdemes elindulni, mint a séta, a kismamajóga, vagy éppen egy valóban könnyed úszás. Ha pedig már egy ideje végezzük az adott sportot, akkor kicsit nehezíteni is lehet, de persze csak ésszerű keretek között. Ha bizonytalan, hogy mit és hogyan szabad, ebben az orvos biztosan tud segíteni.

A cikk itt folytatódik!