Ne engedjük a víz közelébe a gyerekeket – teendők árvíz után

Jelen pillanatban a déli országrészekben még javában küzdenek az árral, néhány nap múlva azonban már arra is gondolni kell, mi lesz utána. Nincs mese, mindent fertőtlenítenünk kell!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
árvíz
2013. június 11. szabo.daniel

Jelen pillanatban a déli országrészekben még javában küzdenek az árral, néhány nap múlva azonban már arra is gondolni kell, mi lesz utána. Nincs mese, mindent fertőtlenítenünk kell!


Az elöntött területek megtisztításának fontosságát a tiszti főorvos külön e célból rendezett sajtótájékoztatón hangsúlyozta, de az egészségügyi államtitkár is többször kitért a témára.

Az ÁNTSZ egyébként külön, igen részletes tájékoztatót is készített azok számára, akiknek ingatlana víz alá került.

Paller Judit az említett sajtótájékoztatón azt kérte, hogy aki esetleg járványveszélyt tapasztal, valamilyen hasmenéses, hányásos tüneteket észlel magán, azonnal forduljon parancsnokához, illetve orvoshoz, és ne menjen semmilyen közösségbe. Az árvízi területeken fertőzésveszély van, de eddig nem történt ilyen megbetegedés, így egyelőre nincs szükség megelőző védőoltásokra sem.

A megbízott tiszti főorvos fontosnak nevezte a megfelelő fertőtlenítést, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az ár elvonulta után összegyűjtött hulladék veszélyes anyagnak minősül, így azt ennek megfelelően kell kezelni.

Lássuk, mik a legfontosabb feladatai az érintetteknek!

Kézfertőtlenítés

Az első és legfontosabb, hogy az esetlegesen szennyezett vízzel érintkezők gyakran és alaposan mossanak kezet, hiszen már ezzel az egy dologgal minimálisra csökkenthető a fertőzésveszély. Nem feltétlenül szükséges drága készítmények beszerzése, oldatot magunk is készíthetünk: vízben literenként két tabletta Neomagnol tablettát oldjunk fel, adjunk hozzá egy evőkanál ecete, majd a kezünket egy percig tartsuk benne! Az oldat 4 óráig használható!

Játékfertőtlenítés

Ugyancsak fontos, hogy minden a szennyezett vízzel érintkezett használati tárgyunkat tisztítsuk meg. Hypós oldatban (10 liter vízhez 6 dl hypó) vagy Neomagnolból készített oldatban (literenként 20 tabletta Neomagnol) 30 percig áztassuk ezeket az eszközöket. Legyen az a gyerekek játéka vagy a főzőedényeink.

Csak, ha elvonult a víz

Minden fertőtlenítésnek akkor van csak értelme, miután a víz már teljesen elhagyta az épületet. A helyiség padlózatáról a szennyeződést egy erre a célra kijelölt helyre távolítsuk el, majd a padlózatot, a mosható felületeket (pl. csempeburkolat stb.) a fentiek szerint elkészített Neomagnol oldattal kell átmosni. Az oldatot hagyjuk rászáradni a felületre. Nem mosható felületeket (pl. meszelt fal) 10 %-os klórmész oldattal kell bemeszelni. (A 10 %-os klórmész oldat készítése: 250 gr klórmészhez 2 liter vizet öntünk fokozatosan, állandó keverés mellett teljes feloldódásig.) Csak frissen készített oldat használható! A klórmészpor használata fokozott elővigyázatosságot igényel, belégzését, szembe, nyálkahártyára valójutását kerülni kell. A bőrfelszínt védőkesztyű használatával, testfelszínt takaró ruházattal védeni kell.

Szuperoldat

Most pedig nézzük azt az otthon elkészíthető oldatot, melyet az ÁNTSZ ajánl, és csaknem mindenre használható: Tudnivalók Betadine alkalmazása esetén:
A Betadine oldat PVP-jód tartalmú fertőtlenítőszer, képes a baktériumok, gombák és vírusok elpusztítására. A PVP-jód vízben oldódik, ezért vízzel tovább hígítható, miközben az antimikrobiális képesség nem változik.

A direkt napfény elősegíti a termék hatástalanná válását, ezért óvjuk a felhígított oldatot a
napsugárzástól! Mindig frissen készült oldatot használjunk a bőr vagy a test fertőtlenítésére, az állott, de még hatékony (barna színű) oldatot a környezetünk lemosó fertőtlenítésére használhatjuk fel. Frissnek számít a 24 órán belül készült, napfénytől védett, hűvös helyen tárolt oldat. A Betadine oldat bőrfertőtlenítésre önmagában hígítatlanul vagy 1:10-es hígításban (1 liter vízhez 1 dl Betadine oldat) használatos általában sebek környékén vagy műtéti előkészítésben alkalmazva. 1:100-as hígításban (10 liter vízhez 1 dl Betadine) alkalmas általános fertőtlenítőszerként bőr vagy teljes test lemosására, tárgyak vagy felületek teljes fertőtlenítésére. A termék stabilitása olyan nagy, hogy hígított állapotban is megőrzi fertőtlenítő hatását legalább 24 óráig. A különféle környezeti haváriák (vízbetörés, árvíz, járványok, stb.) utáni mentesítő fertőtlenítés esetén a Betadine oldatot az alábbi módon javasoljuk felhasználni:
Minden esetben 1:100-as hígításban javasolt az oldat felhasználása. Ezt úgy készíthetjük, hogy 1 dl Betadine oldatot egy fedéllel ellátható, kb. 10 liter űrtartalmú edényben 10 liter vízzel hígítunk, és a kapott elegyet jól felkeverjük. Ha lehet, használjunk tiszta ivóvizet, de végszükség esetén tiszta edényben felfogott csapadékvíz is használható, hiszen az oldat fertőtleníti önmagát. A fertőtlenítő oldatból egy megfelelő edénybe vegyünk ki annyit, amennyit egyszerre felhasználunk, a maradékot fedjük le és tiszta, hűvös helyen, napfénytől védve tároljuk. A lehető leggazdaságosabban járjunk el, hogy a fertőtlenítő oldat a sok különféle feladatra elégnek bizonyuljon! 10 liter ilyen fertőtlenítő oldat elegendő a legtöbb háztartás fertőtlenítő takarításához és a legfontosabb tárgyak mentesítéséhez.

Az ÁNTSZ teljes tájékoztatója innen letölthető.