Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek Nevetéssel az allergia és az ekcéma ellen

Nevetéssel az allergia és az ekcéma ellen

Hogyan gyógyítható az ekcéma nevetéssel? Egy különös kísérlet az anyatejet is bevonta a válasz megtalálásába.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Hogyan gyógyítható az ekcéma nevetéssel? Egy különös kísérlet az anyatejet is bevonta a válasz megtalálásába.


Egy kísérletben olyan kisbabákat vizsgáltak, akik atópiás ekcémában szenvednek. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a nevetés megemeli-e az anyatejben lévő melatonin-szintet?

Az atópiás ekcémában (AE) szenvedők gyakran panaszkodnak alvászavarokról. Ennek oka az, hogy a melatonin nevű hormon normális termelődése elengedhetetlen a jó alváshoz, ám az AE-betegeknél ez a szint igen alacsony.

A kutatás során 48 olyan 5-6 hónapos kisbaba vett részt, akik atópiás ekcéma tüneteit mutatták. Mind allergiásak voltak a latexre és a háziporra. A babák anyukáinak fele ugyancsak AE-ben szenvedett. A többi anya egészséges volt ilyen szempontból.

Az anyukákat két vegyes csoportra osztották. Az egyik csoport egy vicces filmet nézett másfél órán át, a másik egy, az időjárásról szóló, unalmas felvételt. Ezután minden anyától anyatejmintát vettek. Az eredmény azt mutatta, hogy a humoros filmet néző anyák szervezetében emelkedett a melatoninszint, miközben az ebből az anyatejből evő babáknál csökkentek az allergiás reakciók.

Az eredmény segíthet a jövőben abban, hogy hogyan kezeljék az atópiás ekcémával küszködő anyukákat és az allergiás kisbabákat.

Forrás: NCBI (via)

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban

Magyarországon évente több mint ezer méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség. Egy kis odafigyeléssel, rendszeres...

Close