Nevetéssel az allergia és az ekcéma ellen

Hogyan gyógyítható az ekcéma nevetéssel? Egy különös kísérlet az anyatejet is bevonta a válasz megtalálásába.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2016. január 26. Gyarmati Orsolya

Hogyan gyógyítható az ekcéma nevetéssel? Egy különös kísérlet az anyatejet is bevonta a válasz megtalálásába.


Egy kísérletben olyan kisbabákat vizsgáltak, akik atópiás ekcémában szenvednek. A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon a nevetés megemeli-e az anyatejben lévő melatonin-szintet?

Az atópiás ekcémában (AE) szenvedők gyakran panaszkodnak alvászavarokról. Ennek oka az, hogy a melatonin nevű hormon normális termelődése elengedhetetlen a jó alváshoz, ám az AE-betegeknél ez a szint igen alacsony.

A kutatás során 48 olyan 5-6 hónapos kisbaba vett részt, akik atópiás ekcéma tüneteit mutatták. Mind allergiásak voltak a latexre és a háziporra. A babák anyukáinak fele ugyancsak AE-ben szenvedett. A többi anya egészséges volt ilyen szempontból.

Az anyukákat két vegyes csoportra osztották. Az egyik csoport egy vicces filmet nézett másfél órán át, a másik egy, az időjárásról szóló, unalmas felvételt. Ezután minden anyától anyatejmintát vettek. Az eredmény azt mutatta, hogy a humoros filmet néző anyák szervezetében emelkedett a melatoninszint, miközben az ebből az anyatejből evő babáknál csökkentek az allergiás reakciók.

Az eredmény segíthet a jövőben abban, hogy hogyan kezeljék az atópiás ekcémával küszködő anyukákat és az allergiás kisbabákat.

Forrás: NCBI (via)