Oligohydramnion, azaz amikor kevés a magzatvíz

A magzat a magzatvízzel körülvéve helyezkedik el a méhben. A magzatvíz védi őt a káros hatásoktól és állandó hőmérsékletet biztosít.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babavárás
2016. szeptember 01. Csontos Dóra

A magzat a magzatvízzel körülvéve helyezkedik el a méhben. A magzatvíz védi őt a káros hatásoktól és állandó hőmérsékletet biztosít.


Nem csak védi a magzatot, hanem óvja a rázkódásoktól, ütődésektől, a köldökzsinórt az összenyomódástól, és még a magzat bőrét is ápolja. Védi a magzatot a hőmérséklet-változástól, a kiszáradástól, megakadályozza a fertőzések terjedését, biztosítja számára a szabad mozgást.

A magzatvizet kezdetben a magzatburok, később a magzat veséje termeli. Mennyisége folyamatosan nő, annyira, hogy a terhesség végén több mint egy litert tesz ki. Rendszeresen, kb. 3-4 óránként kicserélődik és folyamatosan termelődik, így ha a mennyisége gyorsan változik az valamilyen zavart feltételez.

Két irányba változhat a mennyisége: lehet több mint az átlagos és lehet jóval kevesebb. Ez utóbbit, tehát amikor az átlagosnál kevesebb a magzatvíz nevezzük oligohydramnionnak. Ebben az esetben a has körtérfogata is kisebb, fájdalmas a magzatmozgás és a várandós nő gyengébb, fáradtabb.

Okai lehetnek:

  • magzati oxigénhiány
  • a magzat veséjének, húgyutaknak a fejlődési rendellenességei
  • magzatburok törései

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!