Szoktatok a családban kolbászt, sonkát és szalonnát enni? Lehet, hogy most már nem fogtok!

A WHO új bejelentése szerint a sonka, a kolbász és a szalonna ugyanolyan rákkeltő besorolásra érdemes, mint a dohány, alkohol és az azbeszt. A pácolt és feldolgozott hús fogyasztása növelheti a bélrák kockázatát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. október 27. Paulik András

A WHO új bejelentése szerint a sonka, a kolbász és a szalonna ugyanolyan rákkeltő besorolásra érdemes, mint a dohány, alkohol és az azbeszt. A pácolt és feldolgozott hús fogyasztása növelheti a bélrák kockázatát.


A WHO International Agency for Research on Cancer (rákkutató) részlege szerint elegendő bizonyíték áll már rendelkezésünkre, hogy a fenti megállapítást hivatalosan is deklarálják.

A szalámiból is olyan keveset kell enni, amennyire csak lehet: heti kevesebb mint 500 gramm vörös hús (marha, sertés, bárány is) nem ártalmas. Napi 50 gramm feldolgozott hús – kevesebb mint két szelet szalonna – 18 százalékkal növelte a vastagbélrák kockázatát.

A bejelentés szerint a vörös húsokat az embereknél valószínűleg rákkeltő – kategóriába sorolták, hiszen lehetséges, hogy hasnyálmirigy- és prosztatarákot okoznak.