Téli tippek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz

A hideg téli napokon szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségügyi és lelki problémák, mint máskor.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2015. január 08. Gyarmati Orsolya

A hideg téli napokon szervezetünk fokozott terhelésnek van kitéve, nagyobb veszélyt jelentenek az egészségügyi és lelki problémák, mint máskor.


Ráadásul a gyerekek biztonságáról is a szülőknek kell gondoskodni, akik sokat tehetnek azért, hogy a kicsik elkerüljék a betegségeket és a rosszkedvet. Az egyik megoldás a vitaminokban és az ásványi anyagokban keresendő – állítja Kiss-Tóth Bernadett, a NESTLÉ dietetikusa.

A vitaminokban gazdag élelmiszereket célszerű a gyerekek étkezésének részévé tenni. Ugyanis a legtöbb vitamint maga a szervezet nem képes előállítani, csak más módon, például táplálék útján tudunk folyamatos pótlásukról gondoskodni. Télen a családok étrendjében több a zsíros, nehéz étel, ezek azonban gyakran éppen a fontos ásványi anyagokban és vitaminban szegények.

1. Friss zöldségek és gyümölcsök

A kiegyensúlyozott téli táplálkozás alapjai a friss gyümölcsök és zöldségek. Szerencsére télen is széles a választék: a banán, a narancs, a mandarin vagy az alma fontos vitaminforrások, de hiba lenne kihagyni étrendünkből a zöldségeket, salátaféléket, amelyek szintén fontos szerepet játszanak szervezetünk védelmi rendszerének működtetésében. Gyermekünk számára az egészséges növekedéshez is fontos elemeket tartalmaz.