Túl kövér a kisbabám?

Sok szülőben felmerül a kérdés kisbabája testsúlyát illetően: vajon kövér? Később is ilyen marad? Védi a szoptatás a túlsúlytól? Íme, a leggyakoribb kérdések és válaszok.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-3 éves korig
2013. december 03. bencze.aron

Sok szülőben felmerül a kérdés kisbabája testsúlyát illetően: vajon kövér? Később is ilyen marad? Védi a szoptatás a túlsúlytól? Íme, a leggyakoribb kérdések és válaszok.


Hogyan változik a testsúly az első évben?

Egy újszülött gyorsan gyarapszik, és ebből kifolyólag automatikusan mindig „kövérebb” lesz. Súlya 4-6 hónapos korára általában duplájára, majd első születésnapjáig szinte háromszorosára növekszik. Ez nem attól függ, eleget fejlődik-e a gyermek grammról-grammra, nem szükséges a szülők általi folyamatos mérlegelés. Inkább a testsúly-, és a hossznövekedés valós aránya mérvadó. A doktor elővigyázatosságból bizonyos esetekben kivizsgálást javasolhat, azonban ritkán fordul elő, hogy a baba betegesen túlsúlyos vagy alultáplált.

Szüksége van egy csecsemőnek hurkákra?

Ha egy baba dundi, az nem hátrány. Egy kis zsírlerakodás energiatartalékként, valamint hőszigetelőként funkcionál. Egy gyermeknek nincs evés-szenvedélye, nem kér repetát tejből, annyit eszik, amennyit kíván. Ezért a vékony babák is éppen olyan egészségesek, mint dundi társaik. Náluk feltehetően ez adottság, valószínűleg korábban szüleik hasonlóképpen törékenyek voltak. Azonban amennyiben hirtelen fogyni kezd a baba, feltétlenül szükséges gyermekorvos tanácsát kikérni.

Molett csecsemőből kövér gyermek?

Nem! Ha a gyermek járni, majd szaladni kezd, rendszerint eltűnnek a gömbölyded formák. Azonban már az első évben kialakulhatnak helytelen étkezési szokások. Ez akkor történik, amikor a baba – mihelyt nyugtalan, vagy sír – azonnal inni vagy enni kap, habár egyáltalán nem éhes, csupán csak unatkozik, vagy tiszta pelust szeretne. Így könnyen elveszítheti a gyermek éhség- valamint telítettségérzetét és telhetetlenné válik.

Az anyatejes babák kevésbé kövérek?

Igen. Egy bajor kutatás alkalmával 10.000 iskolakezdő gyermeket vizsgáltak, ennek eredménye szerint a korábban anyatejen nevelkedett gyermekek közül számottevően kevesebb az elhízott, mint az anyatejjel tápláltaknál. Hozzá tartozik, hogy minél több ideig szoptatták őket csecsemőként, annál kisebb súlytöbblettel bírnak gyermekkorban. Ez nem jelenti azt, hogy a tápszeres babák később automatikusan meghíznak.

Hogyan óvhatjuk meg gyermekünket a súlyproblémáktól?

Akkor kínáljuk meg valamivel, ha valóban éhes. Ne akkor, ha csak unatkozik vagy nyűgösködik. A gyermek eldönti, mennyit igyon, illetve egyen. Ha rázza a fejét, vagy nem nyitja ki a száját, valószínűleg jóllakott. Tegyük lehetővé gyermekünk számára a nyugodt étkezést, mindegy, hogy szoptatjuk, üvegből tápláljuk vagy kanállal etetjük. Fontos tudni, játék vagy televízió elvonja a figyelmét. Szokassuk gyermekünket már második életévében a rendszeres családi étkezésekhez.

Ne tömjük őt időközben keksszel, pereccel, valamint ne adjunk üveget a kezébe. Egyen asztalnál, amint ülni tud, és ne babakocsiban, autóban vagy más játékban. Mondjunk le az édes teákról és gyümölcslevekről. Adjunk elég lehetőséget gyermekünknek a rugdalózásra és mászásra.

Szabad diétára fogni egy babát?

Semmi esetre sem! Nem csak egészségtelen, hosszútávon a gyermek elveszítheti éhség-, és telítettségérzetét. És ami a legfontosabb: bizalmát a világban.