Valóban rá kell erőszakolni a szoptatást a nőkre?

Tette fel a kérdést a világhírű énekesnő, Adele, amikor meghallotta, hogy Jamie Oliver sztárséf szoptatást népszerűsítő kampányt akar indítani az Egyesült Államokban. Mindenkinek megvan a saját véleménye. Ön szerint kinek van igaza?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
adele
2016. március 28. Csontos Dóra

Tette fel a kérdést a világhírű énekesnő, Adele, amikor meghallotta, hogy Jamie Oliver sztárséf szoptatást népszerűsítő kampányt akar indítani az Egyesült Államokban. Mindenkinek megvan a saját véleménye. Ön szerint kinek van igaza?


Jamie Oliver szerint a brit nők elfelejtették, hogy mennyi jótékony hatása van a szoptatásnak, és szeretné, ha ennek a fontosságát újra visszahoznák a köztudatba. Az ötgyermekes édesapa nehezményezi, hogy az anyukák többsége nagyon hamar áttér a tápszerre. Éppen ezért indítja útjára a kampányát, amelyben kiáll a szoptatás mellett. A szakács szerint a szoptatás legalább fél évig ajánlott, és nem érti, hogy a nők miért nem táplálják anyatejjel a gyermeküket, amikor az nagyon egyszerű és kényelmes. Ráadásul a gyermek fejlődésének is jót tesz, amit számos kutatás is alátámaszt.

Ezzel szemben a világhírű énekesnő teljesen kiakadt azon, hogy a sztárséf „ráerőszakolja” a nőkre a szoptatást. Talán Adele kicsit túlgondolta a dolgokat, de a nemrég tartott koncertjén teljesen kiakadva, ezzel a monológgal kezdte meg koncertjét: „Tudjátok, mit? Kibaszottul nevetséges az a nyomás, ami rajtunk van, mindenki, aki nyomást gyakorol ránk, elmehet a picsába, ugye? Nehéz a szoptatás. Néhányunknak nem megy. Az én melleim nagyjából kilenc hétig bírták. Nagyon szerettem volna szoptatni, de nem tudtam, és azt éreztem, hogy ha most a dzsungel közepén lennék, a civilizáció kezdetén, akkor a gyerekem meghalna, csak azért, mert nekem nincs tejem.”

A szoptatással kapcsolatban számos tévhit kering az interneten, a fiatalok és az édesanyák körében is. Ezeket nem szabad elhinni, a nők többsége igenis tud szoptatni, kivéve, ha valamilyen egészségügyi probléma áll a háttérben. Az anyatejes táplálás jótékony hatásairól már többször, több helyen beszámoltunk, és még az Egészségügyi Világszervezetének (WHO) felmérése szerint is évente egymillió gyermek életét menthetné meg, ha már az első órában anyatejhez jutna, ugyanis a különböző vírusok és a sárgaság ellen ez véd a legjobban.

Véleményünk szerint Jamienek és Adélnak is igaza van, ha csak az érveiket tekintjük. Sajnos vannak olyan édesanyák, akik nem tudnak sokáig szoptatni, hiába is szeretnének, és persze olyanok is, akik hiúsági kérdésből nem táplálják anyatejjel a gyermeküket.

Na, de azért az énekesnőnek nem ártana odafigyelnie arra, hogyan nyilvánul meg a koncertjein. Kamaszok milliói rajonganak érted, válogasd meg a szavaidat, Adele!

(via)