10 kérdés a várandósság alatti alkoholfogyasztásról, amikre mindig is tudni akartad a választ

Dr Edward P. Riley, nemzetközi magzati alkohol-szindróma szakértő a Dreher Sörgyárak felelős alkoholfogyasztásról szóló „Ésszel iszom” programjának felkérésére a 10 leggyakrabban felmerülő kérdésben oszlatja el a mítoszokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alkohol
2016. október 25. Vajda Boglárka

Dr Edward P. Riley, nemzetközi magzati alkohol-szindróma szakértő a Dreher Sörgyárak felelős alkoholfogyasztásról szóló „Ésszel iszom” programjának felkérésére a 10 leggyakrabban felmerülő kérdésben oszlatja el a mítoszokat.


Egy kevés bor a terhesség során nem árt a babának, igaz ez?

Folyamatos vita tárgya, hogy mennyi alkohol fogyasztása biztonságos a terhesség alatt. Valójában túl sok minden befolyásolja ezt, emiatt egyetlen terhesség során sem lehet megjósolni az alacsony vagy moderált alkoholfogyasztás pontos hatását. Olyan tényezők, mint a genetika, étkezési szokások, terhesség előtti gondoskodás, stressz, gyógyszer- vagy drogfogyasztás mind súlyosbíthatják vagy javíthatják a végeredményt. Ezért a biztonság érdekében teljesen kerülni kell a terhesség alatti alkoholfogyasztást.

Alkoholt ittam, mielőtt megtudtam, hogy terhes vagyok. Alkoholista lesz a kisbabám?

Ez attól függ, hogy mennyi alkoholt fogyasztott, mielőtt felismerte volna a terhességet. Az alkoholfogyasztásnak természetesen lehetnek hatásai a magzatra a terhesség felismerése előtt is. Ami azt illeti, egereken folytatott kísérletek kimutatták, hogy a magzati alkohol-szindróma arcvonásokra gyakorolt hatása leginkább az emberi terhesség harmadik hetével megegyező időszakban jelentkezik. Jó hír, hogy tudjuk, az emberi magzat képes valamilyen mértékben ellenállni a káros hatásoknak. Mielőbb abbahagyja az alkoholfogyasztást, annál jobb!

Alkoholmentes sört ihatok várandósan?

Ezeknek a söröknek az alkoholtartalma maximum 0,5%, ezért körülbelül kilencet kellene meginni belőlük, hogy a hatásuk megegyezzen egy átlagos sörével. Ilyen mennyiséget senkinek sem javaslok, de egy-két pohárral időnként valószínűleg beleférhet. Ugyanakkor van adatunk arról, hogy ezek a „sörközeli” termékek az alkoholhoz történő visszatérést válthatják ki olyan személyeknél, akiknek korábban alkoholproblémái voltak. Ami a lényeg, hogy a vér alkoholszintje veszélyes a magzatra. Mindegy, hogy milyen alkoholt fogyaszt az anyuka, a probléma az, ha az alkohol eljut a magzathoz.