6 tipp, hogy babád jól aludjon a hőségben

A hőség a babákat is megviseli, és a napirendjüket is felboríthatja. Mit tehetsz, hogy könnyebben átvészeljétek a meleget? Az alvásszakértő javaslatai segíthetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2014. június 14. Gyarmati Orsolya

A hőség a babákat is megviseli, és a napirendjüket is felboríthatja. Mit tehetsz, hogy könnyebben átvészeljétek a meleget? Az alvásszakértő javaslatai segíthetnek.


A hosszabb nappalokkal és a forró nyár beköszöntével a kicsik napirendje könnyen felborulhat. A londoni Millpond gyermekek alvását kutató klinikájának szakértője a következő tippeket javasolja a kismamáknak, hogy könnyebben átvészeljék a meleg nappalokat és éjszakákat.

Zárd ki a fényt!

Biológiai óránk a nappalok hosszához igazodik, ezért az alvásigényünk az évszakokkal együtt változik, nyáron többnyire kevesebb pihenéssel is beérjük. A nyugodt alvásért felelős melatonin hormon szintje a sötétedés idejétől és hosszától is függ, ezért kisbabád megszokott alvásrutinjának tartásához érdemes a szobát a lehető legjobban elsötétíteni. Sötétítő függönyök, redőny használatával elkerülheted, hogy már hajnaltól besüssön a szobába a napfény, illetve késő estig világos legyen a gyerekszoba, megzavarva ezzel a baba alvásritmusát.

Tartsd hűvösen a szobát!

Kutatások igazolják, ha túlságosan fölmelegszik a lakás, az jelentős mértékben zavarja a nyugodt alvást. A lakások ideális hőmérséklete 18-20 fok, amit a nyári melegben szinte lehetetlen tartani. Hogy a babaszoba túlzottan fölmelegedjen, elkerülheted, ha már a meleg napok beköszöntétől kezdve megpróbálod hűvösen tartani a helyiséget. A sötétítő függönyök nappal is jó szolgálatot tesznek, hiszen ha legalább félig behúzod, azzal jóval lassabban melegszik fel a szoba. Segíthet az alacsony fordulaton keringtetett ventillátor is közel állítva a gyerekszoba ablakához.