7 kérdésből kiderül, net- vagy játékfüggő-e a gyerek

A gyerek örökké csak a játékkonzol előtt ül? Az esetek többségében nem kell aggódni, az, hogy valaki videójátékokkal játszik, alapesetben nem okoz semmiféle személyiségtorzulást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 02. Gyarmati Orsolya

A gyerek örökké csak a játékkonzol előtt ül? Az esetek többségében nem kell aggódni, az, hogy valaki videójátékokkal játszik, alapesetben nem okoz semmiféle személyiségtorzulást.


Ugyanakkor, mint szinte mindegyik örömszerző tevékenység, így ritkán a videójáték is okozhat függőséget. A videójáték-addikció pedig nem csak azt jelenti, hogy sokat játszik a gyerek: sok gyerek sokat játszik, mégsem válik addikttá.

Ennél összetettebb a probléma, ráadásul az addikció hátterében a kutatások szerint gyakran valami egyéb pszichés zavar, például felderítetlen figyelemhiányos hiperaktív zavar állhat.

Átmeneti öngyógyítás

A kutatók egy online felmérés segítségével több, mint 23 ezer résztvevő adatait elemezték. Arra voltak kíváncsiak, hogy a szociális média és/vagy a videójátékok függőségszintű használata, illetve az ADHD, a kényszerbetegség, a szorongás vagy a depressziós tünetek között van-e bármiféle összefüggés. A kutatók szoros összefüggést találtak az egyes mentális zavarok és az addiktív technológiahasználat között, főként a fiatalabbak körében.

A szakemberek úgy gondolják, hogy a függőség-szinten űzött játék menekülésként szolgálhat a pszichés zavar szenvedést okozó tünetei elől: vagyis nem a videójátékozás okoz mentális zavarokat, hanem épp ellenkezőleg, a fiatalok ezzel próbálnak egy kicsit enyhíteni a már meglévő betegségük tünetein.

Az ADHD-val járó nyugtalanság, mozgékonyság vagy a depresszióval járó nyomasztó érzések átmenetileg enyhülnek a játék közben – csak aztán újra visszatérnek, amikor kikapcsoltuk a gépet.