9 szuperétel frissen szült anyáknak

Félreértés ne essék, nem arra biztatjuk a kismamákat, hogy most azonnal kezdjenek el fogyókúrázni. Sőt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. október 25. Vajda Boglárka

Félreértés ne essék, nem arra biztatjuk a kismamákat, hogy most azonnal kezdjenek el fogyókúrázni. Sőt.


Inkább ahhoz próbálunk ötleteket adni, hogy mely ételekkel tarthatjuk magasan az energiaszintünket, amik nem mellesleg a súlyfelesleg leadásához is hozzájárulhatnak. Azért ez nem egy olyan mellékhatás, ami ellen tiltakoznunk kellene, nem igaz?

A fogyókúra nem valószínű, hogy az a dolog, ami közvetlenül a szülés után a leginkább foglalkoztat egy anyát. És ez így van rendjén. Azonban ahhoz, hogy tudjuk tartani a lépést a két óránként cicit követelő újszülöttünkkel, egyáltalán nem mindegy, hogy mit fogyasztunk a nap folyamán.

Energiát adó, teljes értékű ételekre van szükségünk, hiszen amennyiben szoptatunk, az anyatejünk összetételéhez szükséges anyagokat a szervezet a mi kis raktárainkból vonja el. Ezért próbáljuk meg az alább felsorolt ételeket beépíteni az étrendünkbe, és meglátjuk, hogy mi is és a babánk is csak profitálni fog belőle.
 
Lazac

 
Nincs olyan, hogy tökéletes étel. A lazac azonban nagyon-nagyon közel van hozzá. Igen gazdag ugyanis egy DHA (dokozahexaénsav) nevű anyagban, ami az omega-3 zsírsav család egyik tagja, és nagyban támogatja a kisbabák idegrendszerének egészséges fejlődését. Ráadásul az anyukák hangulatát is pozitívan befolyásolja. Kutatások igazolják, hogy a gyermekágyi depresszió megelőzésében is szerepet játszik.

Amire azonban mindenképp ügyeljünk: az előírásokban szoptató és várandós édesanyáknak nem ajánlják, hogy a higannyal való fertőzöttség miatt heti két alkalomnál (34 dkg) több halat fogyasszanak. Habár a lazac az egyik legbiztonságosabb választás (a makréla és a kardhal például már sokkal “veszélyesebb”), húzzuk meg a határt heti két, maximum három kisebb adagban.