A babák álmukban tanulnak

Agyunk sosem pihen. Nincs ez másként a kisbabák esetében sem, akiknek – akárcsak nekünk, felnőtteknek – még alvás közben is komoly munkavégzés folyik a fejükben. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2015. február 06. Gyarmati Orsolya

Agyunk sosem pihen. Nincs ez másként a kisbabák esetében sem, akiknek – akárcsak nekünk, felnőtteknek – még alvás közben is komoly munkavégzés folyik a fejükben. 


Amíg a babák pihennek, addig agyuk őrületes sebességgel dolgozza föl az aznap tanult, látott, hallott, érzett, tapasztalt dolgokat és információkat. A Tübingeni Egyetem és lipcsei Max Planck Intézet munkatársai közös kutatómunkájuk során arra a felfedezésre jutottak, hogy a 9-16 hónapos kisbabák jobban emlékeznek a tárgyak neveire, ha rövid ideig alhatnak a tanulás után.

Ebből a kutatók arra következtettek, hogy az agy általános kategóriákat kreál alvás alatt, így „konvertálva” a tapasztalatokat tudássá.

Az alvás sokkal több puszta pihenésnél. Az érzékszervekből érkező információáradat ugyan valóban jóval kevesebb, amikor alszunk, ám az agy más területei alvás alatt is aktívak maradnak. A legtöbb agykutató úgy véli, az alvás arra jó, hogy az agy a közelmúltban tapasztaltakat integrálja a már meglévő tudásba, ezzel erősítve a neuronkapcsolatokat, amelyek a memóriáért felelnek. Röviden: az alvás létfontosságú a memória működését illetően.

A Max Planck kutatói ezt a feltevést szerették volna megerősíteni a kisbabák esetében is, ezért a kísérlet során különböző nagyságú, formájú tárgyakat mutogattak nekik, de az azonos formájúakat méretüktől függetlenül mindig ugyanúgy nevezték. Eközben folyamatosan mérték a babák agyi aktivitását. A babák nem igazán kapcsolták össze a neveket a tárgyakkal, ám ezt követően a kicsik egyik csoportja ezután 1-2 órán át alhatott, míg a másik csoport nem. Ezután megismételték a tárgymutogatást mindkét csoportnak. Természetesen az eredmények azt mutatták, hogy a nem alvós csoport alig emlékezett a tárgyak nevére, míg az alvós csoport babái viszont nagyon jól „vizsgáztak”: alvás közben az új információk a helyükre kerültek.

 Manuela Friedrich, a Max Planck munkatársa úgy fogalmazott a Science Dailynek, hogy „az ébren lévő babák hamar elfelejtik az új információkat, ám alvás közben a szavak, kifejezések mélyen bevésődnek az agyukba.”