A babák okosabbak, mint hinnénk!

Egy kutatásból nemrég kiderült, hogy a kisbabák olyan öntudattal jönnek a világra, amely által képesek megkülönböztetni saját magukat másoktól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 27. Gyarmati Orsolya

Egy kutatásból nemrég kiderült, hogy a kisbabák olyan öntudattal jönnek a világra, amely által képesek megkülönböztetni saját magukat másoktól.


A kutatók szerint ez a felfedezés segíthet jobban megérteni, amikor a gyerekek ettől eltérően viselkednek, például az autizmus esetében.

Ezeknek a születésnél már meglévő mechanizmusoknak az azonosítása rámutat arra, hogyan működik a testtudat egy gyermek fejlődése során”, mondja Maria Laura Filippetti PhD-tanuló a londoni Birkbeck Főiskoláról.

“Az eredmények a olyan, korai fejlődési zavarral élő gyerekeknél is fontos lehet, akik nem tudnak különbséget tenni mások és maguk között, mint például az autizmus esetében.” Korábbi, felnőttekkel végzett kutatásokból már kiderült, hogy a különböző érzékszervek által közvetített információk integrálása fontos része a testtudatnak.

A kutatók húsz egészséges újszülöttet vizsgálták. A legfiatalabb 12 órás, a “legidősebb” négy napos volt. A babáknak egy filmet mutattak, amelyen egy másik baba arcát megérintik egy puha ecsettel. Ezután a filmet néző babák arcát is megérintették, akkor, amikor a felvételen látható kisbaba arcához hozzáért az ecset.

A Daily Mail cikke szerint a kutatók úgy látták, a babák nagyobb érdeklődést mutattak a film iránt, amikor saját arcukat is megérintették.

A felfedezés, amely a Current Biology című szakfolyóiratban jelent meg azt állítja, hogy az újszülöttek “kompetens teremtmények”, akik képesek saját magukat megkülönböztetni másoktól és koherens percepciót megformálni saját testüket illetően.

Az autizmusról szóló kutatások hosszú évek óta kizárólag a szociális interakciókat vizsgálják, de mi úgy véljük, az én-tudat és a percepció legalább olyan fontos, véli Ms. Filippetti.