A Facebook cenzúrázza a szülős képeket?

A gyermeszülés ma az egyik legalabvetőbb női téma. És ezt a Facebooknak is el kellene viselnie.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2014. október 27. Gyarmati Orsolya

A gyermeszülés ma az egyik legalabvetőbb női téma. És ezt a Facebooknak is el kellene viselnie.


A nyugati világban vannak bizonyos előfeltevéseink a szülésről: sokan azt hisszük, szükségszerűen fájdalmas, a nők a hátukon fekszenek, félnek, kórházban vannak gépekkel, eszközökkel körülvéve. Az újszülöttet először idegen kezek vizsgálják, csak ezután kerülhet édesanyjához.

De vajon lehet-e ezen változtatni? A Positive Birth Movement nevű szervezet ezen fáradozik. A mozgalom szeretné arra bátorítani a nőket, hogy legyenek elvárásaik, hogy tanulják meg jogaikat és váljanak magabiztossá ezzel a témával kapcsolatban, hiszen a női test úgy van megalkotva, hogy tökéletes legyen egy gyermek kihordására és megszülésére.

A PBM Facebook-oldalán éppen ezért rendszeresen jelennek meg szülést ábrázoló fotók. A PBM nem moderál, csupán opciókat közvetít. Az elmúlt hétvégén azonban a Facebook két képet is eltávolított a PBM oldaláról, emellett 24 órás kitiltásra ítélte a mozgalmat. Indoklásukban úgy fogalmaztak, hogy “a mozgalom megsértette a közösségi alapszabályokat.”

Való igaz, egyik eltávolított fotó sem illik abba az elképzelésbe, amelyet legtöbben a szülésről alkotunk. Az első képen egy nő térdel, a másodikon egy baba épp megjelenik a szülőcsatorna végén egy vízben szülés során. Persze sokan állíthatnák, hogy a fotók csupán a meztelenségről szólnak, ám ennél azért jóval többről van szó.

A szülés alapvető női téma. Valóban a női testre (is) fókuszál, és éppen ez az, ami miatt cenzúrázzák és megszentségtelenítik. Egy szülő nőt le kell borotválni, le kell takarni és “nem szép dolog” szülés közben kiabálni sem. Ennek a folyamatnak a következményeként egy generáció úgy nőtt fel, hogy fogalmuk sincs a szülés valódi mibenlétéről, s akiknek azt mondták, “amikor szülni mész, a méltóságodat hagyd a szülőszoba ajtaján kívül.”

A két moderált kép esetében a nőket hagyják szülni. A fotókon az az erő és aktivitás látszik, ami egy természetes szülésnél jellemző. És ez bizony valami olyasmi, ami megváltoztathatja az emberek fejében a szülésről kialakított képzeteket. Mert az igazságot mutatja egy gyermek születéséről és a női testről, amely meztelen, valódi, képességei birtokában van, aktív és minden erővel felruházott. Ezért van szükség arra, hogy a nők lássanak ilyen képeket. És pontosan ezért cenzúrázzák őket.

Forrás: The Guardian