A következő gyermek megszületését a gyed extra segíti

A gyed extra bevezetésével könnyebben vállalhatók lesznek a gyermeknevelés költségei, ha valaki a gyes, gyed mellett munkát vállal, és megkapja jövedelme mellé ezt a juttatást is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 08. Szaurella

A gyed extra bevezetésével könnyebben vállalhatók lesznek a gyermeknevelés költségei, ha valaki a gyes, gyed mellett munkát vállal, és megkapja jövedelme mellé ezt a juttatást is.


A gyed extra bevezetésével sok teher lekerülhet a családokról. Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint azáltal, ha valaki a gyes, gyed mellett munkát vállal a gyermek egyéves kora után, és megkapja jövedelme mellé ezt a juttatást is, könnyebben vállalhatók lesznek a gyermeknevelés költségei. A változások értelmében, ha valaki következő gyermeket vállal a gyes és gyed folyósítása alatt, akkor ezek összegét mind a két gyermek után meg fogja kapni. Harrach Péter kiemelte, hogy a diplomás gyed a felsőfokú képzésben részt vevő fiatalok számára is lehetőséget teremt a gyermekvállalásra. A család és a munka összeegyeztethetőségét több intézkedéssel is igyekezett a kormány segíteni; a munka törvénykönyvének módosításával lehetővé vált a három év alatti gyermeket nevelőknél a részmunkaidős foglalkoztatása – tette hozzá a frakcióvezető.  

A kisebbik kormánypárt régi programpontja volt a családi adózás bevezetése. Ennek részeként a három vagy több gyermeket nevelő családok 99 ezer forintos adókedvezményt kapnak havonta. Három év alatt 550 milliárd forint maradt a családoknál. Továbbá támogatták a családi adókedvezmény járulékokra való kiterjesztését, a devizahiteles családok megsegítését szolgáló intézkedéseket, a gyes hároméves időtartamának visszaállítását – amely 168 ezer szülőt érintett -, a gyed összegének megemelését, a bölcsődei férőhelyek számának emelését, a családi napközik számának növelését.