A mai gyerekek fele annyi időt töltenek a szabadban, mint szüleik

Egy friss kutatás szerint a mai gyerekek fele annyi időt töltenek a szabadban, mint szüleik saját gyerekkorukban. A tendencia ijesztő.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 20. Csontos Dóra

Egy friss kutatás szerint a mai gyerekek fele annyi időt töltenek a szabadban, mint szüleik saját gyerekkorukban. A tendencia ijesztő.


Hétszer több idő a TV előtt

Az ezernél is több családra kiterjedő brit vizsgálat ijesztő képet festett a mai gyerekek és a külvilág kapcsolatáról. A felmérés szerint a gyerek hetente öt és fél órát töltenek csak a szabadban, miközben szüleik saját gyerekkorukban ennek legalább kétszeresét töltötték kint játszva.

Az adat azért is sokkoló, mert más kutatások szerint a gyerekek naponta átlagosan már több mint 5 órát töltenek a képernyők előtt, legyen szó számítógépről vagy televízióról – idézi a kutatást a tarsasbolt.hu.

A szabadban töltött idő csökkenése azért is érdekes, mert a szülők 96%-a tartja fontosnak a gyermekek fejlődése szempontjából a szabadban és a természetben töltött időt. Sőt a megkérdezettek többsége szerint a szabadban töltött idő, fontosabb, mint a technológiai képességek elsajátítása.

Inkább a házimunka?

A felmérés szerint a gyerekek közel fele inkább választja a TV-t, vagy a számítógépes játékot, minthogy kimenjen a barátaival játszani. Sőt a szülők állítása szerint a gyerekek tizede inkább vállal házimunkát, csak hogy ne kelljen kimennie a szabadba.

A szabadban töltött idő pedig rendkívül fontos lenne a gyermekek fejlődéséhez. A Psychology Today neves szaklap cikke szerint a kültéri játék sokkal előnyösebb, mint a benti játék. Jobban fejleszti a fantáziát és ezzel hozzájárul a jobb iskolai teljesítményhez is, és a szabadban játszó gyermekek stresszszintje is lényegesen alacsonyabb.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!