A mesét mondani, nem olvasni kell!

A népmesék világába repíti vissza a gyerekeket és a felnőtteket a szeptember 26-28. között megrendezésre kerülő 9. Országos népmese-konferencia. A felvidéki Füleken helyi történeteket hallgathatunk, mesemondók és a kiadók mutatkoznak be, de szakmai műhely és szimbólumkutatás is várja az érdeklődőket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 27. bencze.aron

A népmesék világába repíti vissza a gyerekeket és a felnőtteket a szeptember 26-28. között megrendezésre kerülő 9. Országos népmese-konferencia. A felvidéki Füleken helyi történeteket hallgathatunk, mesemondók és a kiadók mutatkoznak be, de szakmai műhely és szimbólumkutatás is várja az érdeklődőket. A Rádió Orient műsorában Kovács Marianna alelnök mutatta be a Magyar Olvasástársaság céljait, és beszélt a ‘Dobj el mindent, és olvass!’ kezdeményezésről is.


Elfelejtettünk mesét mondani

Több mint 20 évvel ezelőtt, 1991-ben alakult a Magyar Olvasástársaság. A szakmai egyesület fő célja a magyar írásbeli kultúra színvonalának emelése, valamint az olvasás megszerettetése és terjesztése. A Rádió Orient műsorában Kovács Marianna elmondta, a legnagyobb éves esemény, az Országos népmese-konferencia mellett számos további szakmai programot szerveznek. A Magyar Olvasástársaság alelnöke kiemelte, a magyar népmese napja kapcsán számos esemény zajlik az országban. „Az idei évben a szlovákiai Füleken lesz a 9. Országos népmese-konferencia. Először lépjük át a határt, azonban a következő alkalommal is határon túl maradunk, Sepsiszentgyörgyön lesz a 2014-es esemény” – mondta a vendég.

A társaság felhívásához országosan lehetett csatlakozni, a szervezők előszeretettel kapcsolják a fősodorhoz a helyi akciókat és kezdeményezéseket is. A programokat ugyan elsősorban a gyerekeknek szánják, azonban a felnőttek is találnak elfoglaltságot. Az alelnök példaként a füleki konferenciát megelőző esti felnőttek közötti mesélést emelte ki. Kovács Marianna elmondta, a mostani szülők ritkán olvasnak fel gyermekeiknek, így a szülők bevonásával ez a helyzet is javulhat.

„Elfelejtettünk mesét mondani, napjainkban inkább felolvasunk” – mondta. Kovács kiemelte, a népmese elsősorban szóbeli műfaj, a Magyar Olvasástársaság egyik kiemelt célja pedig az elveszett népmesei szóbeliség visszaállítása. Kovács emellett a mesemondás tanításáról is szót ejtett. Az alelnök Berecz András gondolatait idézte fel, melyek szerint „40 évig kell térdepelni a népmesével, mielőtt felállunk” – ám hozzátette, aki kiskorában sok mesét hallgatott szüleitől, nagyszüleitől, könnyebb helyzetben van, gyorsabban beletanul a mesterségbe. Hagyományok Házában ugyanakkor professzionális képzés keretében is tanulható a hagyományos mesemondás minden fortélya.

Dobj el mindent, és olvass!

A kezdeményezés célja a mindennapi olvasás fontosságára való figyelemfelhívás: az ötlet egyszerű – az iskolákban megszólal egy jelzőhang, majd mindenki eldobja, ami a keze ügyében van, és 20 percen keresztül olvas. Az akció tavasszal a közösségi média segítségével, egyfajta flashmobokként terjedt el, s Kovács szerint ez hatásos figyelemfelkeltés, ráadásul mindennapi olvasásra is késztet. A Rádió Orient vendége a társaság honlapján található gyermekirodalmi adatbázist is bemutatta. „Hatalmas lehetőség ez a gyűjtemény. Nemcsak régi klasszikusokat, hanem friss kortárs könyveket is tartalmaz. Az adatbázis hatalmas segítség lehet a szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt a megfelelő olvasnivaló kiválasztásában” – összegezte az előnyöket Kovács Marianna.

A rádió vendége végül a szeptember 26-28. között megrendezett Országos népmese-konferencia programjairól ejtett szót. „Az esemény csütörtök este a felvidéki Füleken kezdődik a felnőttek közös mesélésével. Pénteken kerül sor a konferenciára, melyen számos előadó mutatja be szakterületét. A mesekutatás mellett a felvidéki népmesék és a kiadók is bemutatkoznak. Az estét a helyi gyerek és felnőtt mesemondók mesegálája zárja. Szombaton mesemondói szakmai műhelyt rendezünk, továbbá bemutatjuk a most alakuló Meseszó Egyesületet. Ezzel párhuzamosan szimbólumterápiás műhelyen ismerkedhetünk a népmesei jelképekkel” – tette hozzá Kovács Marianna.

A rádiadás hanganyagát itt hallgathatja meg.