A nagy rejtélyek egyike, a babahasfájás

Hasfájás és hasmenés – leggyakrabban ezek a problémák aggasztják a szülőket kisbabájuknál az első hónapokban. Vajon mi lehet mögötte? Miért kakilnak gyakran, és miért fáj a hasuk minden nap? Lássuk, mit tehetsz, hogy javuljon a helyzet!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba
2016. október 18. Vajda Boglárka

Hasfájás és hasmenés – leggyakrabban ezek a problémák aggasztják a szülőket kisbabájuknál az első hónapokban. Vajon mi lehet mögötte? Miért kakilnak gyakran, és miért fáj a hasuk minden nap? Lássuk, mit tehetsz, hogy javuljon a helyzet!


Így kezdődik

A magzati élet során mindent készen kap a baba a köldökzsinóron keresztül, mégpedig folyamatos, egyenletes ellátás formájában. Így az emésztéssel járó erőfeszítések, az éhség érzése és a jóllakottság ismeretlenek számára. Amikor megszületik, a gyomra még egészen kicsi, jókora cseresznyényi méretű, a három kiló alatti babáknak még ennél is kisebb. A köldökzsinór elvágása után hamarosan csökkenni kezd vércukorszintjük, hiszen megszűnt az utánpótlás. Az újszülött először érez éhséget! Ezért az a legjobb, ha azonnal megszoptatod, amint lehetséges. Előbb az egyik, majd a másik melledből, utána kezdheted is elölről. Bár úgy tűnik, nincs még tejed, az előtej már hónapok óta rendelkezésre áll, és éppen akkora mennyiségben, amennyi az újszülöttnek kell. Az előtej, a kolosztrum megindítja a bélmozgásokat, így részletekben távozni tud az első széklet, a magzatszurok, mely ragacsos és sötétzöld.
Ha a baba az első napokban sír, nem túlságosan valószínű, hogy hasfájás kínozná – bár száz százalékos biztonsággal nem tudhatjuk, mi a sírás oka. Több, mint valószínű, hogy a sírás célja elsősorban az, hogy a baba újra és újra mellre kerüljön. Ezzel automatikusan nő a tejmennyiség, a testközelség megakadályozza a kihűlést, anya és baba egyre jobban összehangolódik.

Amikor már többet eszik

Ahogy múlnak a napok, belövell a tej, ami azt jelenti, hogy egyre nagyobb mennyiségben lesz jelen, egyre teltebbnek és nehezebbnek érzed a melled, a baba pedig egyre hosszabban kortyol. Egyre több tej kerül egyszerre a pocakba, ezért annak befogadóképessége is napról napra nő. A harmadik-negyedik napon már jó esetben nem a magzatszurkot, hanem barnás-sárgás átmeneti székletet, majd sárga anyatejes székletet találsz a pelusban. Figyeld meg, hogy amikor a baba üríteni készül, abbahagyja a szopást, esetleg vonaglik, nyög, felsír, tekereg. Az első anyatejkortyok hatására megindulnak a bélmozgások, és mivel kicsi testének tekintélyes hányadát teszik ki a belei, nem csoda, ha rendkívül erőteljesnek éli meg a székletürítéssel járó folyamatot. Lehet, hogy fájdalmat, kellemetlenséget is okoz? Lehet, hogy szoknia kell még ezt? Igen, lehetséges. Ez azonban természetes, normális folyamat, nem kell aggódni miatta. Vigasztald a kisbabádat gyakori szoptatással, ringatással, testkontaktussal. Túletetéstől nem kell tartanod, és attól sem, hogy az emésztett tej keveredik az emésztetlennel.