A szeretet seregszemléje

Ünnepi megnyitóval kezdődött el szeptember 16-án, és Bolyki Brothers koncerttel végződött szeptember 17-én késő este az idei kétnapos Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a budapesti Március 15. téren.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2016. szeptember 19. Csontos Dóra

Ünnepi megnyitóval kezdődött el szeptember 16-án, és Bolyki Brothers koncerttel végződött szeptember 17-én késő este az idei kétnapos Katolikus Társadalmi Napok (KATTÁRS) a budapesti Március 15. téren. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által létrejött rendezvény idei mottója: „Jézus az irgalmasság arca. Társai vagyunk!” – a KATTÁRS az irgalmasság rendkívüli szentéve jegyében Jézust mint a Katolikus Egyház szociális munkájának forrását állította az esemény középpontjába.


A színes programot kerekasztal-beszélgetések, előadások, koncertek, játékok, a KPSZTI kiállítás megnyitója és két jelentős konferencia alkotta, melyet idén közösségi sportprogramok is kiegészítettek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia negyedik alkalommal rendezte meg nagy sikerrel a KATTÁRS-at, amelynek évről évre fő célja bemutatni minden érdeklődő számára az Egyház társadalmi tanítását. Először 2013-ban Budapesten, majd 2014-ben Miskolcon, tavaly pedig Debrecenben zajlott a rendezvény. A kétnapos eseménynek idén újból Budapest adott otthont szeptember 16-án és 17-én, a belvárosi Március 15. téren.

A rendezvény hivatalos megnyitó ünnepségén az egybegyűlteket Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, a rendezvény fővédnöke, Dr. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár köszöntötte.

A megnyitó után „A sport egyesít” címmel a Speciális Olimpia Mozgalom fogyatékos sportolói és katolikus iskolák diákjai részvételével integrált sportprogram kezdődött a téren. A résztvevőket Török Csaba, a Katolikus Iskolák Diáksport Szövetségének (KIDS) elnöke mellett Kállai Ildikó fitnesz világbajnok és Várkonyi Attila, azaz Dj Dominique üdvözölte. Ezt követően Böjte Csaba testvér Az irgalmasság iskolája című előadásában a Szentírást hozta közelebb a közönséghez – személyes, humorral fűszerezett példákon keresztül.

kattars.hu

Párhuzamosan a sportprogrammal és Csaba testvér előadásával a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Auditorium Maximum előadótermében A misszió és az irgalmasság testi és lelki cselekedetei címmel zajlott konferencia. Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke köszöntötte a résztvevőket. A KATTÁRS részeként megrendezett tanácskozáson Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az igazság, az igazságosság és az irgalmasság összefüggéseiről beszélt. A résztvevők meghallgathatták Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének előadását, az egyház új missziójáról.Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia családreferens püspöke a „minden kapcsolat záróköve az irgalom” gondolatot helyezte előadásának fókuszába, míg Barsi Balázs ferences szerzetes előadásában kiemelte, hogy Isten a világot a nemlétezés sötétjéből hívta elő. Kunszabóné Pataki Anna az irgalom gyakorlati megvalósításáról osztotta meg gondolatait a részvevőkkel.

A konferencia után Veres András nyitotta meg a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet által, diákok számára kiírt pályázat legszebb alkotásaiból álló kiállítást és adta át a legjobbaknak járó díjakat. A tárlat szeptember 29-éig tekinthető meg a helyszínen. A gyerekkezek által készített művek példaértékűek és képzőművészeti szempontból sem elhanyagolhatók.

Pénteken este Erdő Péter bíboros mutatott be szentmisét a belvárosi Nagyboldogasszony főplébánia-templomban. A szertartás során közreműködött a Cantate vegyeskar és az Eucharist zenekar. A rendezvénysorozat nyitónapja szentségimádással ért véget, amelyet a Szociális Testvérek Társasága vezetett Székely János püspökkel és az Eucharist zenekar közreműködésével.

A szombati napon többek között a Kaláka együttes, a Nádizumzum, a Nem adom fel zenekar, A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Szimfónia Programban résztvevő hátrányos helyzetű gyerekek zenekarának koncertje szórakoztatta a KATTÁRS résztvevőit a szabadtéren.

kattars.hu

A Piarista Kápolnában eközben a Szent Márton-évi dráma-, műfordítási pályázatok legjobbjainak bemutatása és díjazása zajlott a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet szervezésében. A díjakat Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége adta át.

A nap folyamán két kerekasztal-beszélgetésre került sor Mit tehet az ember?, illetve Közel-Kelet és migráció címmel.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate bizottsága által meghirdetett „Elvitt engem Jézushoz” esszé pályázat győztese Hibszky Dávid, a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium 14 éves tanulója lett, a díjat Székely János püspök adta át.

Az este záró programja a Bolyki Brothers zenekar koncertje volt. A formáció Magyarország egyik legjelentősebb acappella együttese, a testvérek több mint húsz éves közös múltra tekintenek vissza. A komolyzene, a pop, valamint a dzsesszvilág is számon tartja, és értékeli munkájukat.