Abortusz: több nő hal bele, mint a szülésbe

Létezik egy olyan hiedelem, miszerint az abortusz, mint orvosi beavatkozás biztonságosabb mint a gyermekszülés. Ezt a véleményt cáfolja meg most egy dán kutatás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. október 06. Gyarmati Orsolya

Létezik egy olyan hiedelem, miszerint az abortusz, mint orvosi beavatkozás biztonságosabb mint a gyermekszülés. Ezt a véleményt cáfolja meg most egy dán kutatás.


A mintegy félmillió nő harminc évet átfogó kórtörténetét megvizsgálva (beleértve a halotti bizonyítványokat is), dán kutatók azt találták, hogy  jelentősen magasabb azon nőknek az aránya, akik első trimeszteres abortuszon estek át: pontosan 89 százalékkal magasabb volt annak a kockázata, hogy a beavatkozást követően meghalnak.

A Medical Science Monitorban publikált cikk az első olyan dán próbálkozás, amely az anyai halálozási okok és az abortusz között keres összefüggést. Az eredmény alapján egyértelmű, hogy nem igaz az a vélekedés, miszerint a terhességmegszakítás biztonságosabb, mint a gyermekszülés.

Dr. David Reardon,az Elliot Institute vezetője, a dán kutatócsoport egyik tagja így mesélt a kutatásról: “Az orvosok és azok a hivatalnokok, akik a halotti bizonyítványt kiállítják, szinte sosem tudják, volt-e az elhunytnak élete során abortusza. Márpedig csak akkor tudunk ezzel a témával kapcsolatban pontosat mondani, ha összevetjük a rendelkezésre álló kórtörténeteket a halotti bizonyítványokkal.”

Reardon úgy véli, azért gondolják sokan, hogy az abortuszba többen halnak bele, mert a terhességmegszakításhoz hozzárendelik a magas pszichés stress tényezőjét. “Számos tanulmány vetette össze az abortuszok elvégzésének eseteit a tudatmódosító szerek használatának, az önpusztító viselkedésnek, a pszichiátriai osztályra kerülésnek, valamint az alvás- és evészavarok megjelenésének arányaival. Még sok kutatást kell folytatnunk ahhoz, hogy felfedjük, pontosan hogyan is kapcsolódik össze a magasabb halálozási arány a terhességmegszakításokkal.”

Forrás: Lifenews

via