Amit a kisgyermekes bérletről tudni kell

Idén júliusig közel 15 ezer kisgyerekes BKV-bérletet értékesítettek Budapesten, 2008-as bevezetése óta egyre nagyobb az érdeklődés a lehetőség iránt. Noha a részesülők köre az utóbbi időben bővült, érvényességi ideje a felére csökkent 2013 januárjától.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. július 22. bencze.aron

Idén júliusig közel 15 ezer kisgyerekes BKV-bérletet értékesítettek Budapesten, 2008-as bevezetése óta egyre nagyobb az érdeklődés a lehetőség iránt. Noha a részesülők köre az utóbbi időben bővült, érvényességi ideje a felére csökkent 2013 januárjától.


A kisgyermekes bérlet viteldíjainak megállapításának joga a Fővárosi Közgyűlésé, az ár pedig 2010. február eleje óta változatlan, jelenleg 3.850 Ft-ba kerül, és a BKK tájékoztatása szerint jelen állás szerint nincs információjuk az árváltozás szándékáról.

Járatok Budapesten és környékén

A bérlet nemcsak az 1-299, 900-999, M1, M2, M3, H5, H6, H7, H8, H9 vonalakon érvényes, de felhasználható a MÁV meghatározott vonatain, a VOLÁNBUSZ kijelölt elővárosi járatain és munkanapokon a D11, D12, D13 vonalakon is. A bérletszelvény kizárólag érvényes kisgyerekes bérletigazolvánnyal együtt használható, amelynek sorszámát az első utazás megkezdése előtt tintával, olvashatóan, javítás nélkül be kell írni a bérletszelvény megfelelő rovatába. Az érvényesített bérlet más személyre nem ruházható át. A rontott, javított vagy a már érvényesített bérletszelvényt kezelési díj ellenében azonos típusú új szelvényre cserélik ki – figyelmeztette lapunkat a BKK sajtóosztálya.

Változó feltételek

Mint megtudtuk, a kisgyerekes bérletigazolvány érvényességi ideje a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán 2013. január 1-jétől lerövidült, a korábbi egy éves érvényesítés a változás következében 6 hónapra csökkent. Magyarázatképpen hozzátették: a korábbi, egy éves korlát a GYES-re való, alapesetben 3 éves jogosultság idejéhez viszonyítva túl nagy részarányt jelentett. A dokumentumhoz való jogosultságot (budapesti lakcím mellett) a juttatásokról (gyes, gyet, gyed vagy tgyás) a kifizetőhelytől kapott eredeti igazolás vagy megállapító határozat bemutatásával lehet igazolni. A bemutatott határozat, vagy igazolás nem lehet régebbi 6 hónapnál.

Évről évre több bérletes

 A kisgyerekes bérlet 2008-as bevezetését követően folyamatosan nőtt az eladott bérletszelvények száma, ráadásul 2012. január 1-jétől a BKK javaslata nyomán a korábbi GYES és GYET mellett a TGYÁS és GYED ellátásban részesülők is jogosulttá váltak ezen bérletfajta használatára, így az idén már 14-15 000 darabot értékesít a BKK havonta. A kisgyermekes családok helyi tömegközlekedési támogatása Budapest után több nagyvárosban is megjelent. A kezdeményezéshez az első települések között Eger, Debrecen, Sopron, Szolnok, Kaposvár és Szeged csatlakozott.