Anya vagyok, de dolgozni akarok!

Minden anya életében eljön a pillanat, mikor a gyerek születése után legkésőbb három évvel vissza kell térnie a munkaerőpiacra. Rossz anyák vagyunk, ha hamarabb állnánk munkába? Hogyan csökkentsük a bűntudatot és kárpótoljuk a gyereket? Utánajártunk!  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
családbarát munkahely
2015. augusztus 07. Csontos Dóra

Minden anya életében eljön a pillanat, mikor a gyerek születése után legkésőbb három évvel vissza kell térnie a munkaerőpiacra. Rossz anyák vagyunk, ha hamarabb állnánk munkába? Hogyan csökkentsük a bűntudatot és kárpótoljuk a gyereket? Utánajártunk!


Minden újra munkába álló édesanya fejében ott motoszkál a bűntudat, mikor úgy dönt: ideje dolgozni menni. Mindenki másra vágyik, de vajon tényleg olyan rossz ha valaki hamarabb állna munkába, mint az elvárt volna? Ha belegondolunk, mire van inkább szüksége gyermekünknek, egy frusztrált, ideges anyára, aki kiszabadulna otthonról, vagy egy akárcsak pár óra dolgozni ment anyára, aki örömmel és felszabadultan köszönti újra gyermekét? Utánajártunk, hogyan csökkentsük a bűntudatot és “kárpótoljuk” a gyereket.

Fura, ha dolgozni akarok?

Sajnos a társadalom a mai napig furán tekint azokra az anyukákra, akik a gyermekük születése után nemsokkal újra dolgozni mennének. Persze a másik oldalról sem jobb a helyzet, a munkavállalók ugyanis attól félnek, több a “nyűg” egy kisgyermekes anyával.

“Családbarát vagy munkabarát család? Miért ne lehetne mindkettő? – Ezzel a mottóval indult útnak a MuKi, a Munka kisgyermekkel elnevezésű program. A program célja, hogy egyéni megoldásokat kínáljon ahhoz a lelkiismereti, gazdasági és munkajogi problémához, amelyet a kisgyermekes szülők munkaerőpiacból való kiesése okoz. A MuKin-nál az édesanyáknak lehetősége van segítséget kérni egy szuper önéletrajz megírásához, valamint karriertanácsot kérni munkavállalással kapcsolatban. És ha mindez nem lenne elég, különböző programokban is lehet része az édesanyáknak, ráadásul erre az időre a gyerekfelügyeletre se kell gondot fordítani.

Jöhet a részmunkaidő

Bármi is az oka az anya visszatérésének a munkába, legyen az a fizetése, vagy csak az, hogy egyszerűen szereti a munkáját, fontos, hogy egy támogató család álljon mögötte. A részmunkaidő támogatja a rugalmas elszakadást, ami oldja a szorongást és a bűntudatot. Az anya pszichés jóléte ugyanis sokkal fontosabb a gyermek fejlődése szempontjából. Jobb egy kiegyensúlyozott, dolgozó, mint otthon maradó, elégedetlen anya.

De dolgozhat-e úgy egy újdonsült szülő, hogy sem a család, sem a munkahely felé nem kell lelkiismeret-furdalást éreznie? A válasz igen! Fontos, hogy a család együtt, és főként pozitívan álljon az anya munkavállalással kapcsolatos döntéséhez. Ehhez szükséges, hogy a család minden tagja azonosulni tudjon a változásokkal. A munkavállalás legyen végiggondolt, és pontosan megtervezett. A dolgozó anyák egyik félelme, hogy nem biztosak abban, hogy gyermekük jól van-e nélkülük, ezért nagyon fontos, hogy biztosak legyünk abban a módszerben, amit a gyermek lefoglalására szemeltünk ki, legyen szó bébiszitterről, rokonról, bölcsődéről vagy családi napköziről.

Inkább minőségi, mint mennyisége

Számos édesanya küzd bűntudattal, amiatt, mert nem tud elég idő szánni gyermekére, pedig nem is az a fontos, hogy huszonnégy órában egymás nyakán lógjunk. Egy tavasszal megjelent longitudinális kutatás kimutatta, a gyermek kognitív fejlődését, az érzelmi jólétét vagy a magatartásbeli viselkedését nem az határozza meg, hogy az anya hány órát tölt el vele egy nap. A szakemberek szerint a mennyiség helyett a minőségre érdemes koncentrálni. Hiába töltünk ugyanis lurkónkkal hosszú órákat, ha abban az időben a telefonunkat lessük állandóan, hogy megjött-e az az e-mail, amire várunk. Mennyiség helyett a minőséget válasszuk. Minőségi időnek hívjuk azt az együttlétet, ami örömöt ad. Ez az, amikor mindketten élvezzük az együtt töltött időt. Nem kell túlságosan nagy dolgokra gondolni, egy közös bevásárlás is lehet örömforrás, de az is lehet minőségi idő, ha nem csinálunk semmit, csak együtt vagyunk. Az a lényeg, hogy kizárólag csemeténkre figyeljünk ebben az időben.

Ennek a felfogásnak a híve Rubint Réka is, aki korábbi cikkünkben arról vallott, hogyan „kárpótolja” gyermekeit a nélkülük tölti idő miatt. „Azt javaslom ne mennyiségi, hanem minőségi időt töltsenek (a szülők) a gyerekükkel. Én úgy gondolom, hogy ha a gyerekünkkel vagyunk akkor az csak róla szóljon. Ő nem arra fog emlékezni, hogy volt egy óriás törpéje a kertben vagy, hogy mennyi süteményt megevett. Arra fog emlékezni, hogy a parton elásta az anyját a homokban. Lara mesélte a minap – nem is gondoltam, hogy emlékszik rá -, hogy mikor kicsik voltak és esett, mind csizmát húztunk, és azt játszottuk, hogy ki tud úgy beleugrani a pocsolyába, hogy vizesebb legyen. Ezekre emlékeznek…”

Jó ha anya dolgozik?

Egy nemrég publikált kutatás szerint jót teszünk gyermekünknek azzal, ha nem csak velük, hanem munkánkkal is törődünk. A Harvard Business School publikálta azt a felmérést, ahol egy évtizeden keresztül vizsgálták a világ 24 országának szociális jellegzetességeit. Ennek a felmérésnek köszönhetően a szociológusok arra jutottak, a gyermekekre jó hatással volt felnőtt korukban az, ha édesanyjuk a szülés után dolgozott.

Az eredmények szerint azokban a családokban, ahol az anyák szülés után is munkát vállaltak, a fiúgyermekek felnőttként több időt töltettek a családtagjaikkal, a lányok pedig nagyobb eséllyel kaptak olyan munkát, ahol felelősségteljesebb pozíciókat tudtak betölteni.