Ausztriában nemcsak írni lehet a Jézuskának, de válasz is érkezik!

A népszerű karácsonyi piacok mellett van még egy olyan különlegesség Ausztriában, amit mindenképpen érdemes megismerni. Christkindl Felső-Ausztriában található, és a karácsonyi időszakban különleges kínálattal várja a látogatókat. A gyerekek írhatnak Christkindlbe, és válaszra is számíthatnak. (A Christkindl gyermek Krisztust jelent, a kifejezés a mi Jézuskánknak felel meg.) 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
levél
2017. december 21. Kepler Laura

Ausztriában a Jézuska Christkindlben lakik. Christkindl Steyr város része, és itt van a Jézuska Postahivatala (Postamt Christkindl). A postahivatal idén december 1-én nyit és január 6-ig van nyitva. Az ide címzett postai küldemények, levelek egyedi pecsétet kapnak. Évente több mint kétmillió küldemény érkezik szerte a világból (különösen sok Japánból), gyerekektől és felnőttektől is. Még ha nem sikerül is minden kívánságot teljesíteni, a gyerekek leveleit mindig megválaszolják.

Ezt a különleges hivatalt az Osztrák Posta 1950-ben hozta létre, először a plébánia épületében, majd hamarosan átköltöztette a Vendéglő a szép kilátáshoz (Gasthof zur schönen Aussicht) épületébe, ahol ma is üzemel. Jézuskának a következő címre lehet írni:
Postamt Christkindl, A-4411 Christkindl.

Christkindl zarándokhely. A XVII. század végén a jelenlegi kegytemplom helyén Ferdinand Sertl azért imádkozott, hogy betegségéből meggyógyuljon. Az imádkozáshoz oltárt épített, amire a Szent Család képét és Jézuska viaszfiguráját helyezte. Betegségéből meggyógyult, és a fohász helyén hamarosan felépült a kegytemplom mely a Kegyelmes Jézuskához (Wallfahrtkirche zum gnadenreichen Christkindl) nevet viseli, s a kisdedet ábrázoló barokk oltára kiemelkedő osztrák alkotás (1720-ban Leonhard Sattler készítette Jakob Prandtauer tervei alapján).

A kegytemplom túloldalán, a plébánia épületében különleges betlehemi jászolkiállítás található. Az első emeleten a Ferdinand Pöttmesser által készített alkotás látható, 778 hársfából készült figurával, mely egyike a legnagyobb orientális tájat bemutató Betlehemeknek a maga 58 négyzetméterével.

A földszinten Karl Klauda mechanikus rendszerű, fogaskerekekkel mozgatott Betleheme található. Miután elfoglaltuk helyünket a nézőtéren, bekapcsolják a gépet, és azt látjuk, hogy vagy 300 hársfából készült alak mozog különböző szinten, ritmusban és irányban, egy cseh hengerorgona zenéjének kíséretében. Az alkotás 40 évig készült, és ha jól megfigyeljük a figurákat, láthatjuk, hogy van köztük egy szerelőruhába öltözött alak is – a segéd, aki a gépszerkezetet elektronikussá alakította. Lenyűgöző, hogy mindkét alkotó polgári foglalkozása mellett és művészi/mechanikus képesítés nélkül alkotta meg páratlan művét (Ferdinand Pöttmesser kereskedő volt, Karl Klauda pedig lakatos). A kiállítás és a kegytemplom november 25-én, a postahivatal pedig december 1-én nyit, és január 6-ig látogatható.

Christkindlből Steyr város központja öt perc autóúttal érhető el. Lehetőség van azonban arra is, hogy ezt az utat veterán postakocsival tegyük meg (két modell is közlekedik: egy 1949-ben épült Steyr Saurer Bus 38006 és egy 1950-ben épült Steyrer 38095). Eredeti egyenruhába öltözött sofőr lyukasztja a menettérti jegyeket és szállít bennünket Christkindlbe, illetve a városközpontba. Ez az út 15 percig tart, és a járat 20 percenként indul.

Steyr Felső-Ausztria ezeréves városa, az Enns és Steyr folyók összefolyásánál helyezkedik el, Ausztria jelentős ipari központja, gazdag ipari és történelmi múlttal. Az Óváros különösen hangulatos a karácsonyi piacokkal; a karácsonyi puncsnak nem csak az illata finom, de fel is melegít a hidegben. A Stadtplatz téren szebbnél szebb középkori hangulatú házak láthatók, mindegyik nagyon jó állapotban. A téren végigsétálva (meglepő módon az autós forgalom egy részen megengedett) jutunk el a Lamberg kastély alatt a Steyr és Enns folyók összefolyásáig, ami impozáns látvány. Velünk szemben a Szent Mihály templom és tőlünk balra a Karácsonyi Múzeum. Parkolni az Enns folyó partján tudunk.

A Karácsonyi Múzeum a Steyr folyó partján a valamikori Polgári Kórház (Bürgerspital) épületében található, és három szinten mutatja be a világ leggazdagabb magán karácsonyi gyűjteményét: 14 ezer antik (1820–1945) és kétezer újkori (1945–2000) karácsonyi dísz, kétezer motívumos díszlap, 200 darab XIX. századi baba a karácsonyi díszek érzékletes kiegészítéseként. A kiállított tárgyak nemcsak vitrinekben láthatók, hanem felhasználásukat is bemutatják a feldíszített karácsonyfákon. A termeken végighaladva megcsodálhatjuk a kézműves munka finomságát és különleges megoldásokat, és átélhetjük a hozzájuk tartozó korszak hangulatát is. A múzeum 2002-ben nyílt Elfriede Kreuzberger gyűjteményéből. Nyitvatartás: november 17. – 19. és november 24. – január 7. között naponta.