Családháló

Kezdőoldal Háttér Autista a gyerekem, de nem zseni!

Autista a gyerekem, de nem zseni!

Zsombi informatikus adatrögzítőnek tanul, anyja szerint lehet, hogy csak negyvenéves korára lesz önálló. Zsombiról kilencévesen állapították meg, hogy autista.

Írta: Gyarmati Orsolya,

Zsombi informatikus adatrögzítőnek tanul, anyja szerint lehet, hogy csak negyvenéves korára lesz önálló. Zsombiról kilencévesen állapították meg, hogy autista.


Zsombi tudja, hogy a társadalom elvárása az, hogy a buszon átadja a helyét a rászorulóknak, mégsem teszi meg, mert boldog, hogy van ülőhelye. Az Anyacsavar és Kockafej című életrajzi könyv az Asperger-szindrómás, tehát az autizmus enyhe változatában érintett Zsombi és anyja történetét meséli el, megrendítő őszinteséggel.

A könyv írójával, Kartali Zsuzsannával keszthelyi otthonában az autizmusról élő tévképzetekről, a magyar oktatás hiányosságairól és a láthatatlan hétköznapi hősökről beszélgettünk.

  • Autista a gyerek, de mit tud? Sokan így álltak hozzá Zsombihoz, ez bosszantott.
  • A magyar oktatási rendszer bajai hatványozottan jönnek ki egy autista gyerek iskoláztatásánál.
  • Az nem integráció, hogy belököm a speciális igényű gyereket a többi közé, hogy akkor boldoguljál.
  • Olyan könyvet akartam írni, ami a magyar viszonyokat mutatja meg.
  • Ha találkozol egy különc, fura figurával, és közelebb merészkedsz, hirtelen meglátod azokat a tulajdonságokat, részleteket, amik segítenek őt elfogadni.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Diákok, dobjátok el a laptopot, elő a tollal!

Amióta a laptopok könnyen hordozhatóvá váltak és elterjedtek a tabletek, sok tanuló elavult módszernek tartja a kézírásos jegyzetelést. Egy amerikai...

Close