Az alvás befolyásolhatja a férfiak termékenységét

A túl kevés, de a túl sok alvás is hatással bír a férfiak termékenységére - derül ki egy új kutatásból. Az arany középút az éjszakai 7 vagy 8 óra alvás a kutatás eredménye szerint, melynek a szerzője Lauren Wise, a Boston University School professzora.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2016. november 16. Csontos Dóra

A 790 vizsgált pár közül a keveset (6 óránál kevesebbet), és sokat (9 óránál többet) alvók esetében is csökkent a teherbeesés valószínűsége. „Ezekben az esetekben a termékenység 42%-kal alacsonyabb volt“ – tette hozzá Wise.

Az alvás befolyásolhatja a férfiak termékenységét

Az alvás befolyásolhatja a férfiak termékenységét

Az eredmények hátterében hormonális okok húzódnak. A tesztoszteron létfontosságú a termékenység szempontjából, s a napi tesztoszteron mennyiség főként éjszaka termelődik. Más kutatásban már kimutatták a tesztoszteron és az összes alvással töltött idő közti pozitív összefüggést.

A kutatás során minden pár próbált teherbe esni, mellyel hat hónapon keresztül próbálkoztak. Emellett alvással kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. Azok a férfiak, akiknek rendszeresen volt gondjuk az alvással kevésbé tudták megtermékenyíteni a párjukat a jól alvókhoz képest.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!