Az anyatejes táplálás világnapjára + INFOGRAFIKA

A WHO 1993-ban döntött az anyatejes táplálás világnapjánk megtartásáról, az ezt követő napokat pedig anyatejes világhétté nyilvánította. A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik nyomorékká, mert nem jut anyatejhez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2015. július 31. Paulik András

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban döntött az anyatejes táplálás világnapjánk megtartásáról, az ezt követő napokat pedig anyatejes világhétté nyilvánította. A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik nyomorékká, mert nem jut anyatejhez.


Sok országban mégis egyre kevesebb nő szoptatja a gyermekét, ezért indította a WHO és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálására. Az anyatejben ugyanis semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert; az ilyen módon táplált gyermekek sokkal kevesebbet betegeskednek.

A szoptatás az anyának is jót tesz, mert kevésbé érinti őket a szülés utáni depresszió, és csökken az esélye a petefészek- és emlőrák kialakulásának is. A legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak, a WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja.