Családháló

Kezdőoldal Háttér Az anyatejes táplálás világnapjára + INFOGRAFIKA

Az anyatejes táplálás világnapjára + INFOGRAFIKA

A WHO 1993-ban döntött az anyatejes táplálás világnapjánk megtartásáról, az ezt követő napokat pedig anyatejes világhétté nyilvánította. A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik nyomorékká, mert nem jut anyatejhez.

Írta: Paulik András,

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban döntött az anyatejes táplálás világnapjánk megtartásáról, az ezt követő napokat pedig anyatejes világhétté nyilvánította. A világon évente több millió csecsemő hal meg, illetve válik nyomorékká, mert nem jut anyatejhez.


Sok országban mégis egyre kevesebb nő szoptatja a gyermekét, ezért indította a WHO és az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF átfogó programját a csecsemők egészséges táplálására. Az anyatejben ugyanis semmivel sem pótolható anyagok találhatók, amelyek védettséget nyújtanak a fertőzésekkel szemben, erősítik az immunrendszert; az ilyen módon táplált gyermekek sokkal kevesebbet betegeskednek.

A szoptatás az anyának is jót tesz, mert kevésbé érinti őket a szülés utáni depresszió, és csökken az esélye a petefészek- és emlőrák kialakulásának is. A legegészségesebb, ha a csecsemők féléves korukig csak anyatejet kapnak, a WHO ajánlása szerint a szoptatás legalább kétéves korig javasolt, de ideális esetben addig folytatódik, amíg a kisbaba magától abba nem hagyja.

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Visszarévedő: emlékeztek még ezekre az iskolatáskákra?

Emlékeztek még ezekre az iskolatáskákra? Akinek a rokona kint élt "nyugaton" vagy külföldön jártak a szülők és hoztak a gyereknek...

Close