Az apák felelőssége

Mielőtt egy férfinek gyermeke születik, nem tudhatja, milyen apa lesz belőle, vagy hogy még korábbra menjünk vissza: milyen férj? Íme néhány kérdés, amit mind a nős, mind a nőtlen férfiaknak érdemes megfontolni - keresztény szempontból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 04. Gyarmati Orsolya

Mielőtt egy férfinek gyermeke születik, nem tudhatja, milyen apa lesz belőle, vagy hogy még korábbra menjünk vissza: milyen férj? Íme néhány kérdés, amit mind a nős, mind a nőtlen férfiaknak érdemes megfontolni – keresztény szempontból.


Apáknak

Milyen apa voltál eddig? Büszke vagy magadra, mint férjre? Milyen jó dolgokat tettél? Hogyan formáltad a gyermekeidet? Megtanítottad őket arra, mi az erkölcs, az értékrend, az erény? Példát mutattál nekik azzal, mint nézel, olvasol, hogyan beszélsz és hogyan bánsz a feleségeddel?

Mindannyiunknak vannak olyan dolgai az életében, amin változtatni, amiben fejlődni kell. Melyek azok az aspektusai az apaságnak, amin változtatni szeretnél? Odafigyelsz arra, hogy folyamatosan fejlődj e tekintetben, és jobb ember és apa légy? Fejleszted magad testileg, szellemileg és lelkileg egyaránt? Tudsz őszintén bocsánatot kérni, ha megbántasz valakit a családodból?

Az, ahogy élünk, és ahogy szeretjük a gyerekeinket, mintát mutat nekik arról, milyen Istenről alkotott kép alakul ki bennük. Vajon olyan, amelyben Isten egy zsarnok, vagy olyan-e, amelyben a Mindenható feltétel nélkül szereti őket? Szavainkon és tetteinken keresztül mutatjuk meg nekik saját Istenképünket, ami számukra mintaként szolgálhat.

Férfiaknak, akiknek még nincs gyerekük és nem nősültek meg

Vajon szoktál azon gondolkodni, milyen férj és apa szeretnél lenni? Elég jó példa leszel a gyerekeidnek? Fordítasz energiát arra, hogy letedd káros szokásaidat és változtass a hibáidon? Sokaknak közülünk nem volt túl pozitív mintája az apaságról, ám az új generációnak másnak, erősnek kell lennie, amely szereti a családját és tudja is, hogyan kell a szeretetet kimutatni, éreztetni.

Milyen erények szükségesek ahhoz, hogy jó apa legyél? Hogyan tudod ezeket megjeleníteni a mindennapi életben? Hiszen bizonyára tudod: minél többet dolgozol ezeken a dolgokon, annál jobb lesz majd a házasságod.

Erő, jóság, elkötelezettség, áldozat, szerénység, egyszerűség, megbocsájtás – ezek azok a kvalitások, amelyekre minden apának szükséges lenne szert tennie, és amikor megszületnek a gyermekei, folyamatosan figyelnie önmagát, hogy miként jeleníti meg és adja át mindezeket.

A keresztény férfiaknak jó példával és spirituális életükkel is elöl kell járniuk, hiszen ő az, aki imádkozni hívja a családját, templomba viszi a gyermekeit és mindenekfölött: megtanítja őket a hitre!