Az autizmus felerészben a környezettől függ

A korábban véltnél nagyobb a súlyuk az autizmus környezeti tényezőinek. Jelentőségük körülbelül akkora, mint a genetikai okoké - derült ki a kérdésről szóló eddigi legnagyobb szabású, Svédországban végzett vizsgálatból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. május 06. Gyarmati Orsolya

A korábban véltnél nagyobb a súlyuk az autizmus környezeti tényezőinek. Jelentőségük körülbelül akkora, mint a genetikai okoké – derült ki a kérdésről szóló eddigi legnagyobb szabású, Svédországban végzett vizsgálatból.


A kutatókat meglepte a felfedezés: a korábban becsült 80-90 százalékhoz képest csak körülbelül fele a genetikai tényezők súlya az autizmus kialakulásában – olvasható az amerikai orvosok társasága folyóiratában, a Journal of the American Medical Association című lapban ismertetett kutatásban.

Az eredmény több mint kétmillió svéd állampolgár egészségügyi adatainak elemzéséből származik, valamennyien 1982 és 2006 között születtek. Közülük 14 516-nál diagnosztizáltak autizmus spektrumzavart. Az autizmus genetikai tényezőinek kutatásában ez az eddigi legnagyobb léptékű tanulmány.

Az USA-ban ma már minden 50. gyermeknél diagnosztizálják

Az autizmus spektrumzavar a világon körülbelül minden századik embert érinti. A friss amerikai statisztikák szerint a számuk az Egyesült Államokban magasabb, ma már 50 gyerekből egynél autizmus spektrumzavart diagnosztizálnak. Az is igaz azonban, hogy közülük sokan az enyhébb esetek közé tartoznak, akiket a korábbi módszerekkel még nem szűrtek volna ki – azaz az autizmussal élők számának trendszerű növekedése az elmúlt két évtizedben részben a diagnosztika fejlődésével magyarázható.