Az öt legnagyobb tévhit a babák alvásáról

Amikor a kisfiam háromhónapos lett – vagyis belépett abba a korba, amikor a babák egyre hosszabb időszakokat alszanak – azt gondoltam, végre itt a szabadság! Mivel ezt mondták a könyvek. Tévedtem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2015. november 30. Gyarmati Orsolya

Amikor a kisfiam háromhónapos lett – vagyis belépett abba a korba, amikor a babák egyre hosszabb időszakokat alszanak – azt gondoltam, végre itt a szabadság! Mivel ezt mondták a könyvek. Tévedtem.


A kisfiam ugyanis épp az ellenkezőjét tette: addig akár hét órát is végigaludt egyhuzamban éjjel, most viszont áttért a szendergésre és a háromóránkénti ébredésekre – akár egy újszülött.

Azóta sokkal jobban képben vagyok a babák alvásritmusát, a biológiai ritmust és a babák agyát illetően. De bár akkor is tudtam volna, amikor a kisfiam pici baba volt! Legalább felkészültem volna arra, hogy nem kell mindent elhinni, amit a könyvek írnak!

Hogy más ne essen ebbe a hibába, itt az öt leggyakoribb tévhit arról, amit a babák alvásáról gondolunk.

A harmadik hónaptól a babák jobban alszanak

Talán ez a legnagyobb tévhit. A kötőtő nevelésre, azaz anyukájukra vágyó kisbabák simán felébrednek bármikor, bármilyen életkorban. Mert azt akarják, hogy mellettük legyünk, érezzék az illatunkat, a testmelegünket, az érintésünket.

A jó alvók nem ébrednek fel éjszaka

Ez sem igaz – a jó alvó és a rosszul alvó babák egyformán felébrednek. A jó alvók azért, hogy megnyugodjanak: minden rendben, majd egy másik alvásfázisban folytassák az éjszakát.

A rövid szendergések felérnek egy jó alvással

Főleg az újszülött időszakban a legjobb, ha figyeljük az órát, ha meg akarjuk tudni, mikor „készek”a babák az alvásra: 90 perc ébren töltött időszak bőven elég ahhoz, hogy jól elálmosodjanak. Ha tehát a baba hazafelé negyedórára elszenderedik az autóban, attól még képes (na, jó, nem mindig!) másfél órát aludni utána.

A kétórás alvás kétórás

Minden anyuka szereti a napnak azt az időszakát, amikor a kisbabája NAGYOT alszik. Két órát. Na, de ez nem 120 percet jelent, hanem 20 percenként egy felébredést, majd egy visszaalvást. Ne izgassuk magunkat: kinövik.

Ha egy baba nyöszörög, az azt jelenti, hogy szüksége van rád

Olyan sokat hallunk a kötődésről, meg arról, hogy minden kis hangocskára ott kell teremnünk a kiságynál, mert különben a gyerek csalódni fog és azt tanulja meg, hogy nem számíthat ránk. Nyilván van ebben valami, de attól, hogy egy baba nyöszörög vagy mocorog álmában, nem kell azt gondolnunk, hogy oda kell mennünk hozzá.

Forrás: Babble (via)