Babaköszöntés: babaváró buli anyának, tejfakasztás apának

A tejfakasztásról a legtöbben már hallottunk, ám a babaváró bulinak még nincs akkora hagyománya hazánkban, mint Amerikában. Most összeszedtük, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobban megünnepeljük egy új élet születését.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
ajándék
2016. szeptember 11. Csontos Dóra

A tejfakasztásról a legtöbben már hallottunk, ám a babaváró bulinak még nincs akkora hagyománya hazánkban, mint Amerikában. Most összeszedtük, hogy mi szükséges ahhoz, hogy a lehető legjobban megünnepeljük egy új élet születését.


Babaváró buli

Az angolul „baby shower”-nak nevezett eseménynek az USA-ban már hagyománya van. A babaváró buli kettős célt szolgál: a kismama valószínűleg az elkövetkezendő időben utoljára kapcsolódhat ki és szórakozhat a barátnőivel, másrészt a barátok és családtagok beszerezhetik számunkra az eddig elmaradt babakelengyéket.

Az összejövetel Amerikában szigorú etiketthez kötött, de nekünk nem szükséges ezt ennyire mereven követnünk. A lényeg az, hogy jól érezzük magunkat a szülés előtt. A legtöbb esetben a babavárót nem az anyuka, hanem valamelyik lánytestvér vagy barátnő szervezi meg. Fontos azonban, hogy folyamatosan egyeztessünk a kismamával. Nem a meglepetésbuli a cél, hanem az, hogy a várandós kismama tehermentesítve legyen a szervezkedés alól.

Mit és hogyan érdemes?

Ahogy egy születésnapra, úgy egy babaváró ünnepségre sem mennek szívesen az emberek, így ha nem szeretnénk ugyanabból a játékból vagy ruhácskából 10 darabot kapni érdemes egy listát írnunk arról, hogy mire van szükségünk. Ezen a listán szerepeljen több árkategóriájú ajándék is, hogy annak se kelljen szégyenkeznie, aki nem tud egy nagyobb és drágább ajándékot megvenni.

A helyszín bárhol lehet, ahol megtudunk szervezni egy babavárót. Kimehetünk egy közeli parkba piknikezni, vagy elmehetünk a kedvenc éttermünkben, de megtarthatjuk a kertben is. Ha nem szeretnénk, illetve nem tudunk már annyira a konyhában szorgoskodni, akkor nyugodtan kérjük meg a barátnőket, hogy süssenek valami finomat. Ha pedig mi készítenénk valami finomat (és persze gyorsat) akkor dobjunk össze pár adag muffint. Az amerikaiak imádják a cupcake-t, amit úgy díszítenek, ahogy csak akarnak. Gyors, egyszerű és szinte mindenki kivétel nélkül szereti.

Legyenek játékok!

Az amerikai babaváró bulik valamilyen tematika köré szerveződnek, aminek csak a képzelet szabhat határt. A játékok is sokszor ezzel a tematikával vannak összekötve. Egy pelenka party elengedhetetlen kelléke a pelenkatorta, amit a vendégek közösen készítenek el a kismamának. Ez körülbelül 50 pelenkából készül el, és a belsejébe elrejthetnek bodykat vagy cumisüvegeket is.

Az összejevetelek elengedhetetlen része a játékok. Készíthetünk kvízt a leendő szülőkkel és a születendő gyermekkel kapcsolatban, de játszhatunk olyan pelusos játékot, amibe különböző állagú és színű ételeket kenünk, például nutellát és a vendégeknek ki kell találniuk, hogy mi van a pelusban. A feladatok megfejtőinek pedig apró ajándékokkal kedveskedhetünk.

Legyen bébiétel kóstolás! Ugyanúgy mint a pelusos verzóban, csak itt kicsit konszolidáltabb verzóban történik az egész. Itt annyi a feladat, hogy a üvegről le kell venni a címkét, be kell számozni az üveget és mindenkinek adni kell egy kiskanalat majd indulhat a kóstolás. 

Ki lehet bírni egy babaváró bulin, hogy nem mondod ki azt, hogy baba? Amikor megérkeznek a résztvevők mindenkire tűzzünk egy kitűzőt és ismertessük a feladatot: innentől kezdve nem mondható ki, hogy baba. Aki kimondja és valaki ezt észreveszi az leveheti a másikról a kitűzőjét. Aki a legtöbbet zsebeli be, az nyeri a játékot.

Pocak-játék: A játékot kétféleképpen lehet játszani. Az első verzió szerint elég, ha a kismama hasának körfogatát próbálják kitalálni a vendégek, míg a másik szerint a kispapa és a kismama hasának közti különbséget kell eltalálni. Sértődésnek nincs helye!

A játékok tárháza végtelen, annyit és olyan szórakozást találunk ki egy bababulira, amennyit csak akarunk. A lényeg, hogy a kismama és a vendégek is jól érezzék magukat. A program végeztével pedig köszönjük meg a résztvevőknek, hogy velünk ünnepeltek és, hogy pénzt és időt nem sajnáltak arra, hogy a családbővítést ünnepeljék.

Tejfakasztó buli

A tejfakasztó bulit az újdonsült apuka tiszteletére tartják, ahol a barátok köszöntik és támogatják a férfit, akinek egy új időszámítás kezdődik az életében. S hogy miért tejfakasztás? Úgy tartják, az elfogyasztott alkohol mennyisége arányban van az anyuka tejtermelésével. A baráti összejövetelt az első napokban szokták megtartani, amikor az anyuka és a baba még a kórházban vannak. Míg a babaváró bulin általában a hölgytagok szoktak inkább részt venni, a tejfakasztón nincs szabály arra, hogy csak a férfiak ünnepeljék a kicsi érkezését.

A tejfakasztó buli nem új keletű dolog, sőt! Sokkal inkább elterjedt szokás itthon és más országokban, mint a babaváró buli. A férfiak összejönnek egy estére, az apuka kiengedi az elmúlt hónapok megpróbáltatásait, a szülés (illetve annak támogatásának) fáradalmait és felkészül a gyermeknevelés időszakára.

Hogyan érdemes megszervezni?

Az esemény ad hock jelleggel történik, így nincs annyi idő megszervezni és olyan programokat kitalálni, mint egy babaváró bulinál. Érdemes azonban a szülés kiírt időpontja előtt pár héttel figyelmeztetni a barátokat, ismerősöket, hogy készüljenek arra, ha megszületik a gyermek, koccintani kell. Tejfakasztó ünnepségre nem szokás ajándékot vinni, maximum alkoholt, de azt is csak annak érdekében, hogy sok tejcsije legyen a babának.

A barátok általában egy kocsmában vagy bárban jönnek össze, így nem kell otthon takarítani a kispapának egy görbe este után. Ha azonban megtehetjük és van kertünk akkor egy sütegetős estét is tarthatunk, ahova érdemes műanyag poharakkal és tányérokkal készülni, hogy ne kelljen a mosogatással és a romok eltakarításával sokat bajlódni. Egy alapszabály azért mégis van tejfakasztón, amit nem árt megjegyezni: nem illik eszméletlenre inni magunkat.