Babát szeretnél? Nem mindegy, mit eszel!

Gyakran halljuk: az vagy, amit megeszel. De valójában így is mondhatnánk: az vagy, amit anyád evett, mielőtt terhes lett veled. Szakértők kimutatták, hogy az, amit egy nő a terhessége előtt fogyaszt, kihat a leendő gyermeke génjeinek alakulására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2014. május 19. Gyarmati Orsolya

Gyakran halljuk: az vagy, amit megeszel. De valójában így is mondhatnánk: az vagy, amit anyád evett, mielőtt terhes lett veled. Szakértők kimutatták, hogy az, amit egy nő a terhessége előtt fogyaszt, kihat a leendő gyermeke génjeinek alakulására.


Andrew Prentice, a Londoni Higiéniai és Trópusi Betegségekkel foglalkozó iskolának a kutatója szerint döntő fontosságú az újszülött egészsége szempontjából, hogy az anya szervezetében milyen tápanyagok halmozódtak fel még mielőtt várandós lett.

Noha a vizsgálat még kezdeti stádiumban van, azoknak a nőknek, akik most gondolkodnak családalapításon, már érdemes megfelelő mennyiségű vitamint és étrend-kiegészítőt juttatni a szervezetükbe leendő gyermekük egészsége érdekében.

A Nature Communications című lapban közzétett vizsgálat során Prentice professzor Nyugat-Afrika vidéki részein tanulmányozta a nőket, mivel ezen a területen az évszakok váltakozása nagyban befolyásolja a lakosok táplálékát. Munkatársaival együtt közel 170 frissen teherbe esett nő vérében mérte meg a különböző tápanyagok mértékét, akiknek a fele az esős időszakban lett várandós, míg másik fele a száraz időszakban. Később a megszületett gyermekek DNS-ét is alapos vizsgálat alá vetették, és az eredmények azt mutatták, hogy a két dolog között, vagyis aközött, hogy milyen volt az anya étrendje, és aközött, hogy milyen lett a gyermek DNS-e, szoros összefüggés van.