Beloborodov: „A családellenes hisztéria járványszerűen terjed”

A fórum népesedési paneljának vezetője, Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb születésszám egyik jelentős oka az, hogy a nők egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket, amiből az is következik, hogy szükségszerűen kevesebb gyerekük fog születni, mint anyáiknak, nagyanyáiknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
Beloborodov
2015. november 06. Csontos Dóra

A fórum népesedési paneljának vezetője, Vukovich Gabriella, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kevesebb születésszám egyik jelentős oka az, hogy a nők egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket, amiből az is következik, hogy szükségszerűen kevesebb gyerekük fog születni, mint anyáiknak, nagyanyáiknak.


Nem az a fontos, hogy sok gyermek szülessen

Raul Sanchez Flores, az Európai Nagycsaládos Szövetségének főtitkára saját történetét mesélte el abból az időből, amikor belépett az Európai Nagycsaládos Szövetségbe és egy spanyol nagyváros polgármesterével találkozott. A polgármester megkérdezte, miért kell pénzt áldozni arra, hogy több gyerek szülessen, amikor ez mindenkinek a saját dolga. Flores és munkatársai ekkor tanulmányozni kezdték az európai helyzetet, és rádöbbentek, hogy nem az a fontos, hogy sok gyerek szülessen, hanem az, hogy minden család maga dönthesse el, hány gyermeket szeretne anélkül, hogy olyan kompromisszumokat kelljen kötnie, amelyek folytán kevesebb gyermeket vállal a tervezettnél.

Patrick Fagan, a Család és Vallás Kutatóintézet igazgatója John Mueller Redeeming Economics című könyvéből idézett, és hozzátette: ezt a remekművet először magyar nyelvre fogják lefordítani. Fagan hangsúlyozta az egyházi házasságkötések, valamint a hit megtartó erejét és rámutatott: azok a házaspárok, akik heti rendszerességgel járnak istentiszteletre, sokkal nagyobb eséllyel maradnak együtt.

Családokat a döntéshozásba!

Igor Beloborodov, a Moszkvai Demográfiai Kutatóintézet igazgatója, az első orosz országos válságterhességi központ alapítója kiemelte: csak a család képes a szeretetet és az életet továbbadni. Azonban – tette hozzá – nemzetközi szinten elképesztő méreteket öltött a családellenes hisztéria, amely szinte járványszerűen terjedt szét minden kontinensen, és katasztrofális hatással van a társadalmakra. Beloborodov úgy fogalmazott, hogy a homoszexuális ideológia, vagy az azonos nemek házasságának térhódítása nem jogok védelméről szól: ez egy újfajta diktatúra, amit nem lehet megengedni. A megoldás a szakember szerint az lenne, ha a nagycsaládokat bevonnák a politikai döntéshozás területére.

Elöregedő Európa

Ignacio Socias, a Családfejlesztés Nemzetközi Szövetségének Nemzetközi Kapcsolatokért felelős igazgatója hangsúlyozta: a cél az, hogy a család perspektíva legyen mindenki számára. „2030-ra az Egyesült Királyság lakosságának negyede gyermektelen, idős ember lesz. Ha ezt már régen tudják, mit tettek eddig a brit politikusok? Nem kellett volna már nagyon régen cselekedniük? Nem kellene megkérdezni a családokat, miért nem születik annyi gyerekük, amennyit akarnának?” – tette fel a kérdést Socias, majd befejezésül felsorolta, milyen változtatások segíthetnének a helyzeten: a javak újraelosztása, a családi élet és munka közötti egyensúlyra fókuszálás, a láthatatlan munka (pl. háztartásvezetés, beteg családtag gondozása) elismerése, intergenerációs dialógus elősegítése, valamint a gyerekek jólléte felé orientálás.