Családi ellátások és támogatások: mit hol kell igényelni?

A különféle ellátások igénylése a legtöbb családban feladja a leckét, még akkor is, ha már van gyerek és tapasztalat ez ügyben a családban, hisz szinte évről évre vannak változások. Íme egy összefoglaló arról, hogy mit hol kell intézni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
csed
2015. november 22. Gyarmati Orsolya

A különféle ellátások igénylése a legtöbb családban feladja a leckét, még akkor is, ha már van gyerek és tapasztalat ez ügyben a családban, hisz szinte évről évre vannak változások. Íme egy összefoglaló arról, hogy mit hol kell intézni.


Nem egyszerű eligazodni az ellátások útvesztőjében, és az sem egyértelmű mindenkinek, hogy melyiket hol kell igényelni. Talán az adhat leginkább fogódzót, ha végiggondoljuk, hogy alanyi jogon (azaz attól függetlenül, hogy van-e biztosítási jogviszonyunk) jár-e az adott juttatás. Ha alanyi jogon jár (mindenki kapja), akkor azt a kormányablakoknál lehet intézni. Ha nem alanyi jogon jár (tehát csak az kapja, aki aktív biztosítási jogviszonnyal rendelkezik – leegyszerűsítve “dolgozik”), akkor a munkáltatónál, ha nem kifizetőhely, akkor az OEP-nél kell eljárni.

1. Családi adókedvezmény – Munkáltató

Ez az első igényelhető, gyermekhez köthető pénzügyi intéznivaló. A családi adókedvezmény (családi járulékkedvezmény) a terhesség 91. napjától igényelhető a munkáltatónál. A 91. napot az utolsó menstruáció első napjától kell számítani.

A legfontosabb tudnivalók:

 

A családi adókedvezményről bővebben is olvashat!

A nyilatkozat innen tölthető le!

2. Anyasági támogatás – Kormányablak

  • 2016. január 1-től 2 gyermekes családoknál gyermekenként 12.500 Ft-tal kell számolni (2015-ben ez még csak 10.000 Ft)
  • apa és anya is igénybe veheti és meg is oszthatja
  • ha nem kérik a szülők, akkor az adóbevallásnál visszaigényelhető
  • a munkáltatónál leadandó adóelőleg nyilatkozatot a házastársnak (vagy élettársnak) és annak munkáltatójának is alá kell írnia
  • A családtámogatási ellátások közé hivatalosan az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) tartozik. Így az anyasági támogatást – mint minden családtámogatási ellátást – 2015. április 1-től nem a Magyar Államkincstárnál, hanem a helyileg illetékes járási hivataloknál, kormányhivataloknál, kormányablakoknál és a települési ügysegédeknél kell intézni.

    Az anyasági támogatás…

  • …egy egyszeri támogatás,
  • …összege 64 125 Ft,
  • …a helyileg illetékes kormányablaknál igényelhető.