„Dicsérjük a Jézust, kérjük az urakat, bejöhet a betlehem?”

A betlehemmel járás a karácsonyi ünnepkör egyik legnépszerűbb adománykérő dramatikus szokása volt. A második világháború előtt a legtöbb településen általánosan elterjedt volt, ekkor élte első virágkorát. A kilencvenes évektől egyre több településen elevenítik fel ezt a szép hagyományt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
színek
2016. december 25. Családháló

A betlehemezés során kisebb csoportok házról házra járnak, egy játékot előadva hirdetik Jézus születését, dicsőségét és a játék végeztével köszöntik a háziakat. A játék szereplői pásztorok és angyalok, de ez kiegészülhet a három királyokkal, valamint Erdélyben a szállást kereső szent családdal. Fő kelléke a templom, vagy jászol alakú betlehem. A játék központi figurája a nagyothalló, nagyotmondó öreg, aki egyben a komikum legfőbb forrása, azzal, hogy mindent félreértelmez, a szent dolgokat profanizálja.

Az alábbiakban egy kárpátaljai betlehemes szöveg olvasható. A kárpátaljai játékok kiemelkedő szerepet játszanak a mai betlehemes hagyomány megőrzésében, hiszen ez egy olyan terület, ahol még számos faluban ma is tradicionális módon, házról házra járva adják elő a betlehemes játékot.

A cikk itt folytatódik!