Dolgok, amiket MONDHATSZ egy autista gyerek szüleinek

A legtöbb ilyen témájú cikk arról szól, mit NE tegyél vagy mondjál. Most összeszedtük, mik azok a kérdések, ami jól esnek, segítenek, használnak

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. december 18. Gyarmati Orsolya

A legtöbb ilyen témájú cikk arról szól, mit NE tegyél vagy mondjál. Most összeszedtük, mik azok a kérdések, ami jól esnek, segítenek, használnak


Nem sokat tudok az autizmusról, elmondanád, pontosan mit jelent?

A legtöbben nagyon keveset tudnak erről a betegségről, és mielőtt megszületik egy autista gyerek, az ő szülei sem tudnak róla többet. Ám nagyon szívesen beszélnek róla és arról, miként érinti ez az ő családjukat.

Jól vagy?

Ez a legkönnyebb és a legjobb feltehető kérdés. Néha egy autista szülőnek csupán egy kedves mosolyra és egy érdeklődő kérdésre van szüksége ahhoz, hogy jobban érezze magát. És ha a kérdésre adott válasz időnként az, hogy „Nem!”, akkor is jó érzés, hogy van, aki felteszi ezt a kérdést.

Tudok valamiben segíteni?  Kérsz egy pohár vizet / egy kávét / szeretnéd kipanaszkodni magad?

Az autista szülők mindennapjaira az állandó készenléti állapot jellemző. És a napi teendők, pl. bevásárlás, csekkbefizetés, stb nagyon gyakran háttérbe szorulnak a gyerek miatt. Nem beszélve a szülők igényeiről. Éppen ezért nagyon jól esik, ha valaki ilyesmit kérdez tőlük, még akkor is, ha nem várják el, hogy bárki bármit elintézzen helyettük, vagy okos tanácsokkal lássa el őket. Egyszerűen jó érzés számukra, hogy ők is fontosak valakinek, és kipanaszkodhatják magukat anélkül, hogy a másiktól azt várnák, oldja meg a helyzetüket.

Szeretne a lányod / fiad is jönni? Alkalmazkodunk hozzá!

Az autista gyerekeket nem sok helyre hívják meg. Éppen ezért nagyon jól tud esni egy szülőnek, ha ez mégis megtörténik, hiszen tudják, hogy a vendéglátó nem kis erőfeszítésébe kerülhet, hogy kezelni tudja az esetleges nehéz helyzeteket.

Nagyon jól csinálod!

Ez az, amit az autista gyerekek szüleinek tényleg hallaniuk kell(ene), mert legyenek mégoly magabiztosak is (ami ritka), akkor is vannak olyan helyzetek, amikor a gyerekük tényleg nagyon keményen viselkedik.

Forrás: Metro (via)