Engedélyeznék a Zika vírus miatt az abortuszt

Az ENSZ arra akarja rávenni a Zika vírus által érintett latin-amerikai országokat, hogy hárítsanak el minden akadályt az abortuszok elől, mivel feltételezhető, hogy bizonyos születési rendellenességeket az új járvány okozhat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. február 11. Gyarmati Orsolya

Az ENSZ arra akarja rávenni a Zika vírus által érintett latin-amerikai országokat, hogy hárítsanak el minden akadályt az abortuszok elől, mivel feltételezhető, hogy bizonyos születési rendellenességeket az új járvány okozhat.


Az ENSZ emberjogi irodája úgy véli, nem elég, ha csupán arra kérik a nőket, hogy halasszák el tervezett babáik fogantatását Dél-Amerikában. A szervezet szerint a terhességmegszakítást ugyanúgy lehetővé kell tenni a járvány idejére.

Az emberjogi osztály vezetője, Zeid Ra’ad al-Hussein úgy nyilatkozott, hogy az érintett országok kormányainak lehetővé kell tenni mind az abortuszt, mind a fogamzásgátlókhoz való hozzáférést.

A brazil püspökök határozottan elítélték az ENSZ terápiás abortusznak nevezett törekvését. „A betegség nem jogosíthat fel senkit arra, hogy bárki számára lehetővé tegye az abortuszt”, olvasható a püspökök által közzétett állásfoglalásban.

A hondurasi bíboros, Oscar Rodriguez Maradiaga is határozott ellenvéleményének adott hangot, mivel úgy véli, nem ez a megfelelő válasz a Zika vírus okozta problémára. Míg Brazíliában végezhető abortusz, ha a baba nemi erőszakból fogant, vagy az anya egészségét veszélyezteti a várandósság, Hondurasban a terhességmegszakítás teljességgel illegális. „Soha nem beszélhetünk terápiás abortuszról”, mondta a bíboros egy homílián. Ilyen nem létezik. A terápiás kifejezés azt jelenti, gyógyító, ám az abortusz nem gyógyít meg semmit, viszont ártatlan életeket olt ki.”

Ahogy a Családháló is írt már róla, noha a Zika vírus valóban elterjedt a dél-amerikai országokban, a legtöbb esetben (5-ből 4-szer) még csak tüneteket sem okoz, nemhogy halálos vagy súlyos elváltozásokat. Noha a vírussal kapcsolatban többször felvetődött az ún. kisfejűség nevű születési rendellenesség, ezt az összefüggést eddig nem sikerült bizonyítani. Érthetetlen tehát, hogy miért olyan fontos az ENSZ-nek egy ilyen radikális „óvintézkedés”. Nem feltétlenül vagyunk összeesküvés-elméletpártiak, de az emberjogi hivatal (emberjogi!) aránytalan reakciója egy olyan betegségre, aminek tünetei egy átlagos influenzánál is enyhébbek felveti a kérdést, hogy nem lendültek-e akcióba a háttérben bizonyos pro-choice érdekcsoportok, akik az abortusz legalizálásáért bármeddig hajlandóak elmenni?

Forrás: Life Site News (via)